Νουριέλ Ρουμπινί- BloombergΠροβλέπει έξοδο από την Ευρωζώνη για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου

Την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικά εξασθενημένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, προκειμένου να μπορέσουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εξέφρασε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικά εξασθενημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, προκειμένου να μπορέσουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο -ο οποίος στις 27 Ιανουαρίου είχε δηλώσει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει- η υφιστάμενη κατάσταση στην ζώνη του ευρώ θα αναγκάση χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία να υποτιμήσουν πραγματικά το νόμισμα τους και ως εκ τούτου να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

«Το ευρώ θα μετατραπεί σε νόμισμα για λιγότερες χώρες, οι οποίες, όμως, θα έχουν ισχυρότερα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το μέγεθος του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (750 δισ. ευρώ) θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη και πως σε συνδυασμό με τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση θα καλύψει άνετα ακόμη και το χειρότερο σενάριο.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, αν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να καλυφθούν έως το 2012, τότε το μέγεθος του πακέτου θα ανερχόταν σε 600 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα από το 13% του ΑΕΠ στο 3% σε βάθος τριετίας είναι σχεδόν αδύνατη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Δεν πρόκειται να κατορθώσουν να μειώσουν τόσο πολύ τις δαπάνες και ταυτόχρονα να αυξήσουν τόσο πολύ τους φόρους. Κάθε φορά που μειώνεις τις δαπάνες και αυξάνεις τους φόρους η οικονομία πλήττεται ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ προβλέπει δύο ή τρία χρόνια περαιτέρω ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση ύφεση και πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει τελικώς μία χώρα;» αναρωτήθηκεο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.