Ευφορία αλλά και σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα

Για έναν και μοναδικό λόγο ήταν θετική η χθεσινή αντίδραση του διεθνούς Τύπου στα πρωτοφανή μέτρα στήριξης του ευρώ που συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Επειδή κατάφεραν να εκτινάξουν στα ύψη τα χρηματιστήρια! «Για την ευρωζώνηπρώτα έρχεται η οδύνη και μετά η σκληρή δουλειά» αναφέρει σε δημοσίευμά της η κατά κανόνα απαισιόδοξη και σκεπτικιστική για τις εξελίξεις στην Ευρώπη «Wall Street Journal». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ...

Για έναν και μοναδικό λόγο ήταν θετική η χθεσινή αντίδραση του διεθνούς Τύπου στα πρωτοφανή μέτρα στήριξης του ευρώ που συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Επειδή κατάφεραν να εκτινάξουν στα ύψη τα χρηματιστήρια! «Για την ευρωζώνηπρώτα έρχεται η οδύνη και μετά η σκληρή δουλειά» αναφέρει σε δημοσίευμά της η κατά κανόνα απαισιόδοξη και σκεπτικιστική για τις εξελίξεις στην Ευρώπη «Wall Street Journal». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ιρβιν Στέλτσερ εκτιμά ότι «η ελπίδα τώρα έγκειται στην ανάπτυξη, στο ότι δηλαδή οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους που προβλέπουν οι Βρυξέλλες, ώστε να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους με τις λιγότερες δυνατόν κοινωνικές αναταραχές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι «Financial Τimes» σε εκτενή ανάλυση υπό τον τίτλο «Η ΕΕ αγοράζει χρόνο» εκτιμούν: «Η συμφωνία πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικές αλλαγές για να αποφέρει καρπούς σε βάθος χρόνου». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι μετοχές στις διεθνείς αγορές έκαναν το μεγαλύτερο άλμα από τη διάσωση της Citigroup. Ο «Guardian» έχει έναν εντυπωσιακό τίτλο: «Η ΕΕ πετάει έναν νεροχύτη στην κρίση του ευρώ φοβούμενη αντιδράσεις ντόμινο»! Η βρετανική εφημερίδα εννοεί ότι η Ευρώπη υιοθετεί σαρωτικά μέτρα (ισοδύναμα με το χτύπημα με έναν βαρύ… νεροχύτη) για να στηρίξει το νόμισμά της. «Τα μαθήματα που αφομοίωσε από την κατάρρευση της Lehman Βrothers όπλισαν με αποφασιστικότητα τουςευρωπαίους ηγέτες» σημειώνει o «Guardian», αν και προσθέτει ότι για να αποφασίσουν να δράσουν αποφασιστικά πέρασαν μήνες αναποφασιστικότητας και αναποτελεσματικότητας. Α ν ο «Guardian» επιστράτευσε τους νεροχύτες, το Reuters θυμήθηκε την πολεμική φρασεολογία του Τζορτζ Μπους του νεότερου στο Ιράκ: «Σοκ και δέος από το πακέτο διάσωσης του ευρώ- Ανεβαίνουν οι διεθνείς αγορές». Το βρετανικό πρακτορείο υπογραμμίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αγορές «έστω και προσωρινά». Και υπενθυμίζει τη δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ Μάρεκ Μπέλκα ότι το έκτακτο πακέτο αρωγής στις υπερχρεωμένες χώρες και στο ευρώ «λειτουργεί σαν μορφίνη στις αγορές, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμη λύση».

Στην «καταβύθιση και αναπήδηση» του γενικού δείκτη CΑC-40 έπειτα από μια χαοτική εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Παρισιού αναφέρεται ο γαλλικός «Μonde». Ο «Figaro» εκτιμά ότι «η Ευρώπη παίζει τα ρέστα της για να σταματήσει την κρίση». Η επίσης γαλλική εφημερίδα θεωρεί ότι «το ευρώ έδωσε το πρωί της Δευτέρας μια αποφασιστική μάχη», αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «η Ευρώπη δραστηριοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα για να υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα και “για να μην αφήσει τους κερδοσκόπους να καταστρέψουν ό,τι έχουν οικοδομήσει οι παλαιότερες γενιές”, όπως διαβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί».

Τέλος, ο γερμανικός Τύπος συνδέει, όπως είναι φυσικό, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν λόγο για «εκλογική καταστροφή» της Ανγκελα Μέρκελ και μάλιστα σε δύο επίπεδα: τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής όσο και ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης της Ελλάδας. Πολλές εφημερίδες καταλογίζουν στη γερμανίδα καγκελάριο ότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα και επί μακρόν στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για να μην εξοργίσει τους ψηφοφόρους και αυτό χωρίς αποτέλεσμα, αφού και τις εκλογές έχασε με τις παλινωδίες της τελευταίας στιγμής και ζημίωσε το ευρώ με την παρελκυστική της τακτική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.