Πλήρης σύνταξη στα σαράντα χρόνια

Ψαλίδι στις συντάξεις, ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού τους, αυξήσεις ορίων ηλικίας για την 35ετία και τις μητέρες ανηλίκων, ώθηση των ασφαλισμένων προς τα 40 έτη εργασίας, δραστική περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, επιβολή νέας εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ και δραστική περικοπή των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Καμία σύνταξη δεν θα απονέμεται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών του ασφαλισμένου πλην των μητέρων ανηλίκων και των βαρέων επαγγελμάτων που αναθεωρούνται εκ βάθρων.

Ψαλίδι στις συντάξεις, ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού τους, αυξήσεις ορίων ηλικίας για την 35ετία και τις μητέρες ανηλίκων, ώθηση των ασφαλισμένων προς τα 40 έτη εργασίας, δραστική περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, επιβολή νέας εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ και δραστική περικοπή των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ολο το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

Καμία σύνταξη δεν θα απονέμεται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών του ασφαλισμένου πλην των μητέρων ανηλίκων και των βαρέων επαγγελμάτων που αναθεωρούνται εκ βάθρων. Η πρόωρη αποχώρηση θα κοστίζει ακριβά σε μειώσεις του τελικού ποσού της σύνταξης. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό διαμορφώθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα, που ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης , οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες προσδιόρισαν «μεσοσταθμικά γύρω στο 7%». «Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι αν θα επιτρέψουμε ή αποτρέψουμε την κατάρρευση του συνταξιοδοτικού και ιατροφαρμακευτικού συστήματος, που αποτελεί το θεμέλιο του του κοινωνικού μας κράτους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 20 ημέρες και αναμένεται στις αρχές του Ιουνίου να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιέχεται η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών. Η ρύθμιση αυτή είτε θα περιληφθεί αργότερα στο νομοσχέδιο είτε θα καταρτισθεί νέο από το υπουργείο Οικονομικών, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρώτη ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου που τίθεται σε ισχύ αφορά την επιβολή ειδικής εισφοράςτύπου ΛΑΦΚΑ- στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2010. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κλιμακώνεται από 3% έως 9% ανάλογα με το ύψος των συντάξεων. Το ποσό που θα εισπράττεται θα ενισχύει τα οικονομικώς αδύναμα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2011 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από τα 58 στα 60 έτη στις περιπτώσεις που εξέρχονται με 35 έτη ασφάλισης. Επίσης, αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη για τις μητέρες ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Εντός του έτους θα αναμορφωθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ θα δημιουργηθεί Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που θα καταργήσει όλες τις άλλες επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας. Καταργούνται επίσης όλες οι συντάξεις αγάμων θυγατέρων.

Από το 2013 τίθενται σε εφαρμογή τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων στα ειδικά Ταμεία, ενώ σταδιακά θα αυξάνεται το όριο από τα 58 στα 60 έτη για την 35ετία όσων ασφαλίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Από το ίδιο έτος οι νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή, που αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου, αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Για τον σκοπό αυτόν δημιουργούνται 12 νέες ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μισθωτούς και 14 νέες κατηγορίες για τους αυτοαπασχολούμενους. Ο νέος τρόπος θα ισχύσει από το 2018 και σταδιακά το τελικό ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης, αλλά και τις συνολικές αποδοχές κάθε ασφαλισμένου.

Σε πρώτη φάση θα λαμβάνονται υπόψη τα δέκα τελευταία έτη ασφάλισης και σταδιακά θα περάσουμε στο σύνολο του εργασιακού βίου. Στο μεσοδιάστημα οι συντάξεις θα υπολογίζονται με ένα μεικτό σύστημα. Δηλαδή όσα έτη εργασιακού βίου έχουν διανυθεί έως το 2013 θα υπολογίζονται με το ισχύον σήμερα σύστημα και τα υπόλοιπα με το νέο καθεστώς. Για ορισμένα Ταμεία που έχουν υψηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης θα ισχύσει ένα «μεταβατικό» στάδιο- από το 2013 έως και το 2017-, που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων στο 2%, δηλαδή σε αυτό που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.