Διεθνής ΤύποςΠακέτο διάσωσης: επιχείρηση «Σοκ και Δέος»

Με πηχυαίους τίτλους και εκτενείς αναλύσεις υποδέχτηκαν τα διεθνή έντυπα ενημέρωσης την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, αλλά και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων, με πολλούς να μιλούν για επιχείρηση «σοκ και δέους» στις αγορές

Με πηχυαίους τίτλους και εκτενείς αναλύσεις υποδέχτηκαν τα διεθνή έντυπα ενημέρωσης την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, αλλά και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων, με πολλούς να μιλούν για επιχείρηση «σοκ και δέους» στις αγορές.

«Ο Κόσμος αγωνίζεται να αποτρέψει την κρίση στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. «Οι χώρες της Ευρώπης και το ΔΝΤ προχωρούν σε μία στρατηγική «σοκ και δέους» η οποία περιλαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά ούτως ώστε να πειστούν οι αγορές ότι μπορούν να χειριστούν οποιοδήποτε πρόβλημα κρατικού χρέους στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

«Η Ευρώπη παίρνει πακέτο διάσωσης ύψους 720 δισ. Η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων», είναι ο τίτλος των Financial Times στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Το σχέδιο για την ευρωζώνη δίνει ώθηση στις αγορές», αναφέρει σε άλλο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνεί σε πακέτο σταθεροποίησης του ευρώ», γράφει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο BBC, ενώ σε άρθρο του, με τίτλο «η κρίση στην ευρωζώνη μετατίθεται» ο σχολιαστής κ. Ρόμπερτ Πέστον υποστηρίζει: «Πολλοί θα έλεγαν ότι η κρίση απλώς μετατίθεται παρά επιλύεται- και ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμα πολλή δουλειά για να απομακρύνουν τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής του ευρώ». «Για τους επενδυτές η πιο σημαντική πρωτοβουλία ήταν αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Κατά τον κ. Πέστον ωστόσο τα δάνεια και οι εγγυήσεις ίσως αποδειχτεί στην πραγματικότητα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να δοθούν, ενώ «το ποσό των 750 δισ. φθάνει μόνο για το δανεισμό ενός έτους και κάτι, και είναι λίγο παραπάνω από το 10% του χρέους των χωρών της ευρωζώνης». Η μόνη λύση, όπως υποστηρίζει, είναι «η μόνιμη μείωση των ελλειμμάτων κάποιων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ».

«Η Ε.Ε. συμφωνεί τεράστιο πακέτο στήριξης για το ευρώ», είναι ο τίτλος των βρετανικών Times, ενώ ο Guardian γράφει ότι «οι υπουργοί της Ε.Ε. υπόσχονται δισεκατομμύρια στο στοίχημα του ευρώ», με τη εφημερίδα να σχολιάζει: «οι αποφάσεις αυτού του πρωινού μοιάζουν με ύστατη πράξη η οποία είτε θα προοιωνίσει την σταθεροποίηση του ευρώ, είτε,αν αποτύχει θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος».

«Η Ε.Ε. οριστικοποιεί πακέτο διάσωσης ύψους 957 δισ. δολαρίων», γράφουν οι NewYork Times: «Απόπειρα για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, επισημαίνοντας «ότι οι αρχικές αντιδράσεις από την αγορά ήταν θετικές».

Για «συμφωνία ύψους 750 δισ. ευρώ για τη διάσωση του ευρώ» κάνει λόγο ο γαλλικός Le Monde, o οποίος αποκαλύπτει ότι «χρειάστηκαν πάνω από 11 ώρες διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών» για την οριστικοποίησή της.

«Θα χρειασθούν 750 δισ. ευρώ για τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών», είναι ο τίτλος του Figaro. «Η Ε.Ε. θέλει να σώσει το ευρώ, το Λονδίνο μοναχικός καβαλάρης», τονίζει σε άλλο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα.

«Οι αγορές χαιρετίζουν το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της κρίσης», γράφει η οικονομική γαλλική εφημερίδα Les Echos, επισημαίνοντας ότι « το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων άνοιξαν πολύ δυνατά τη Δευτέρα μετά τη δημιουργία σχεδίου σταθεροποίησης ύψους 750 δισ. ευρώ μαζί με το ΔΝΤ. Το Παρίσι ανοίγει με πάνω από 5%», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.