«Υδάτινα» μωρά,σούπερ παιδιά
Η εκμάθηση κολύμβησης από τη βρεφική ηλικία χαρίζει στα παιδιά εντυπωσιακές δεξιότητες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μωρά που κολυμπούν εμφανίζουν καλύτερη ισορροπία και μπορούν να αρπάζουν και να κρατούν αντικείμενα πολύ πιο εύκολα από όσα βρέφη δεν μαθαίνουν κολύμβηση. Μάλιστα η διαφορά αυτή σε σημαντικές δεξιότητες φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν τα παιδιά είχαν συμπληρώσει τα πέντε έτη τους. Οι ερευνητές συνέκριναν 19 βρέφη-κολυμβητές με αντίστοιχο αριθμό παιδιών που δεν συμμετείχαν σε μαθήματα κολύμβησης. Τα βρέφη είχαν συμμετάσχει σε πρόγραμμα κολύμβησης επί δύο ώρες την εβδομάδα από την ηλικία των δύο-τριών μηνών ως την ηλικία των επτά μηνών. Οταν τα παιδιά των δύο ομάδων εξετάστηκαν στην ηλικία των πέντε ετών, η διαφορά στις επιδόσεις τους σε ασκήσεις ισορροπίας και άλλων φυσικών δεξιοτήτων ήταν εντυπωσιακή, σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Child: Care Ηealth and Development».
Πώς οι οσμές επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Καθοριστικό ρόλο σε πολλές και διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές παίζει τελικά η όσφρηση, όπως επιβεβαιώνει σειρά μελετών γερμανών και αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άρωμα του τριαντάφυλλου χάριζε στους συμμετέχοντες στα πειράματα ευχάριστα όνειρα, ενώ αντίθετα η έκθεσή τους στη δυσάρεστη οσμή κλούβιου αβγού οδηγούσε σε εφιάλτες. Ακόμη, είδαν ότι η μυρωδιά του γιασεμιού βελτίωνε την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και ότι τα αρώματα της μέντας και της κανέλας ενίσχυαν τη λειτουργική μνήμη τους. Τέλος, από πειράματα που έκαναν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια στις ΗΠΑ σε αρσιβαρίστες φάνηκε ότι όσοι εξετίθεντο στο άρωμα της μέντας κατά την προπόνησή τους ήταν σε θέση να κάνουν περισσότερες επαναλήψεις και να έχουν καλύτερη σωματική αντοχή συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Το γονίδιο του χρέους
Αν οι πιστωτικές κάρτες σας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», τότε ίσως νιώσετε λίγο καλύτερα όταν θα διαβάσετε πως για τα χρέη σας ευθύνονται, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τα γονίδιά σας! Ερευνητές από τη London School of Εconomics (LSΕ) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το ΜΑΟΑ, που συνδέεται με την εθιστική και παρορμητική συμπεριφορά και το οποίο αυξάνει κατά 16% τις πιθανότητες να χρωστά το άτομο στην πιστωτική κάρτα του. Το γονίδιο ΜΑΟΑ εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη) οι οποίοι επηρεάζουν τη διάθεση. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο μισός πληθυσμός φέρει τουλάχιστον ένα αντίγραφο του γονιδίου, με αποτέλεσμα να έχει τάση προς τα χρέη. Το καινούργιο εύρημα εγείρει και κοινωνικά ζητήματα, αφού μελλοντικά οι υπεύθυνοι των τραπεζών θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη νέα γενετική πληροφορία προκειμένου να αποφασίζουν αν θα δανείζουν σε κάποιον ή αν θα του παρέχουν πιστωτική κάρτα. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές προτείνουν να υπάρξει νομοθεσία που θα απαγορεύει κάθε πράξη γενετικής διάκρισης σχετικά με οικονομικά ζητήματα. Λέιζερ-βροχοποιός
Ομάδα ερευνητών από την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία πειραματίζεται με μια επαναστατική και πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο δημιουργίας τεχνητής βροχής. Οι ερευνητές αρχικά κατάφεραν να δημιουργήσουν μικρά νέφη που περιείχαν μικρές σταγόνες βροχής σε συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια επανέλαβαν το εγχείρημα με επιτυχία στον ουρανό του Βερολίνου. Η μέθοδος βασίζεται σε μια υπέρυθρη παλμική ακτίνα λέιζερ που εκπέμπεται στον αέρα. Η ακτίνα «κλέβει» ηλεκτρόνια από τα άτομα που βρίσκονται στον αέρα και ενθαρρύνει τη δημιουργία υδροξυλικών ριζών. Αυτές οι ρίζες μετατρέπουν τα διοξείδια αζώτου και θείου σε σωματίδια τα οποία δρουν σαν «σπόροι» βροχής. Για να δράσει αποτελεσματικά η ακτίνα λέιζερ, πρέπει η περιοχή της ατμόσφαιρας την οποία στοχεύει να έχει αρκετή υγρασία. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου.
Η έλλειψη ύπνου κόβει χρόνια ζωής
Τα άτομα που κοιμούνται σε σταθερή βάση λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 12% κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ στη Νάπολι της Ιταλίας. Αλλά και ο πολύς βραδινός ύπνος – περισσότερες από εννέα ώρες – μπορεί να αποτελεί δείκτη προβλημάτων υγείας, όπως σημειώνεται στη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep». Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από ανασκόπηση 16 προηγούμενων μελετών που είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία και οι οποίες κάλυπταν χρονική περίοδο 25 ετών περιλαμβάνοντας συνολικά περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα και περισσότερους από 100.000 θανάτους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η άριστη «συνταγή» υγείας αφορά έξι-οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Ενα βήμα μπροστά το βιονικό χέρι
Η αμερικανική εταιρεία Τouch Βionics που ειδικεύεται στην κατασκευή βιονικών προσθετικών μελών παρουσίασε τη νέα δημιουργία της, το πιο προηγμένο βιονικό χέρι που έχει δημιουργηθεί ως σήμερα. Το iLΙΜΒ Ρulse προσομοιώνει τις κινήσεις ενός αληθινού χεριού και ανάμεσα στα άλλα ενσωματώνει τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης ώστε να είναι εύκολος ο χειρισμός, καθώς και η αναβάθμισή του. Το i-LΙΜΒ Ρulse διαθέτει αρθρώσεις παρόμοιες με αυτές των αληθινών χεριών, τα δάχτυλά του είναι απολύτως λειτουργικά και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα αλλά και όλα μαζί την ίδια στιγμή. Το νέο βιονικό χέρι διαθέτει πλαστικότητα και ευκαμψία, αφού ο κάτοχός του μπορεί να πραγματοποιεί πλήθος κινήσεων που προηγουμένως αδυνατούσε να κάνει, όπως για παράδειγμα το να δένει κορδόνια και ζώνες. Ο μηχανισμός στηρίζεται σε σκελετό από αλουμίνιο. Εκτός από πλαστικότητα και ευκαμψία στις κινήσεις, το νέο βιονικό χέρι είναι και πολύ «δυνατό», αφού μπορεί να σηκώνει και να αντέχει βάρος ως και 90 κιλά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το i-LΙΜΒ Ρulse ενσωματώνει τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης (Βluetooth) μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνονται έλεγχος, αλλαγές αλλά και λογισμικές αναβαθμίσεις.