ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ σχέδιο που προβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες έχει ως βασικό σημείο αναφοράς την άμεση αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την οποία αποτιμά μεταξύ 270-300 δισ. ευρώ. Ο ίδιος πιστεύειότι αν τα ακίνητα αυτά αξιοποιηθούν θα αποφέρουν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ποσόσχεδόν ίσο με αυτό που θα δοθεί στην Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης από ΕΕκαι ΔΝΤ. Η πρόταση αυτή είναι η «σημαία» της ΝΔ και αποτελεί κεντρική
επιλογή του κ. Σαμαρά, έχει συζητηθεί εκτενώς με μια ομάδα οικονομικών συμβούλων που έχει σχηματίσει και αποτελεί το οικονομικό του «think tank». Οικονομολόγος ο ίδιος, έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για τις προτάσεις που κάνει η ΝΔ στην οικονομία, αλλά πολλές φορές υπάρχει ζωηρή ανταλλαγή απόψεων στις πολύωρες συσκέψεις που γίνονται στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, λίγη ώρα μετά την κατάθεση
της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕκαι ΔΝΤ στη Βουλή από την κυβέρνηση, στα γραφεία της ΝΔο κ. Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του για να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ οι οικονομολόγοι του κόμματος πήραν τη συμφωνία και με παράλληλη υποστήριξη από νομικούς του κόμματοςάρχισαν την «ακτινογραφία της».
Oι περισσότεροι από τους οικονομολόγους της ΝΔ παραμένουν στο παρασκήνιο, αν και τελευταία ορισμένοι άρχισαν- λόγω των εξελίξεων με την εμπλοκή του ΔΝΤ- να εμφανίζονται στα ΜΜΕ, αλλά στην κοινή γνώμη δεν είναι γνωστό ότι αποτελούν σταθερούς συνομιλητές και συμβούλους του κ. Σαμαρά. Αρκετοί από αυτούς αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, αν και αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στα μέσα επικοινωνίας.
Ο κ. Σαμαράς για τη στελέχωση της ομάδας των συμβούλων του δεν απευθύνθηκε σε «βαριά ονόματα». Προτίμησε κυρίως πρόσωπα με καλή γνώση του αντικειμένου τους, παιδεία και κυρίως άτομα εμπιστοσύνης, ταυτισμένα με τις δικές του απόψεις για την οικονομία. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μια στενή ομάδα οικονομικών συμβούλων που συνεδριάζουν σχεδόν καθημερινά και αναλύουν τα οικονομικά δεδομένα, ενώ επεξεργάζονται και προτάσεις, τις οποίες επισημαίνει ο κ. Σαμαράς στις ομιλίες του.
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος κ. Θ. Βάρδας, ο στενός του συνεργάτης κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο καθηγητής Μακροοικονομίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ι. Μουρμούρας και ο βουλευτής Φθιώτιδας και αναπληρωτής τομεάρχης κ. Χρ.Σταϊκούρας (επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Εμμ.Μαματζάκη (ασχολείται με θέματα μικροοικονομίας), που έχει συνεργαστεί αρκετά με τον κ. Σταϊκούρα, συμμετείχαν και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης ο κ. Σαμαράς με την «τρόικα» του ΔΝΤ. Στην ευρύτερη ομάδα των συνομιλητών του κ. Σαμαρά εντάσσονται άνθρωποι της αγοράς- όλων των κλάδων-, του τραπεζικού τομέα, κ.ά. Σε αυτήν ανήκουν, μεταξύ άλλων, εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων, επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων. Επίσης με τον κ. Σαμαρά έχουν τακτική επικοινωνία, όταν χρειαστεί, και οι αρμόδιοι τομεάρχες, ο κ. Κ. Χατζηδάκης (για θέματα ανάπτυξης) και ο κ. Ι.Βρούτσης (ασφαλιστικό και εργασιακά).
Το «think tank» και η στρατηγική του Ναυπλίου
Η ΝΔ σχεδιάζει να οργανώσει μια «δεξαμενή σκέψης» (think tank),στην οποία θα συμμετέχουν αρκετοί επιστήμονες,ενώ το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν περίπου 30-35 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία.Μάλιστα πρόσφατα,την παραμονή του 2ου προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο,διοργανώθηκε μια σύναξη («στρογγυλό τραπέζι») αρκετών καθηγητών πανεπιστημίων,που διήρκεσε επί αρκετές ώρες,παρουσία του κ.Σαμαρά και των συνεργατών του,κκ.Βάρδα,Μουρμούρα,Σταϊκούρα,κ.ά.με τίτλο τις κατευθύνσεις στρατηγικής για μια «Νέα Οικονομική Πολιτική».Εκεί συζητήθηκαν θέματα όπως: προϋπολογισμός, δημόσια έσοδα,δημόσιες δαπάνες,δημόσιο χρέος,δημόσια περιουσία,δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοί οργανισμοί,συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,αποκρατικοποιήσεις,αγορές κεφαλαίου και τραπεζικό σύστημα και μια «πρώτη προσέγγιση μιας νέας μακροοικονομικής πολιτικής».
Στη σύναξη του Ναυπλίου,η οποία θα επαναληφθεί αρκετές φορές σύμφωνα με τον σχεδιασμό,συμμετείχαν οι εξής καθηγητές, ορισμένοι εκ των οποίων και θα αξιοποιηθούν από το κόμμα και θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε διάφορες ομάδες εργασίας.Μεταξύ αυτών ήταν οι κκ. Π.Καζάκος (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Κ.Καραμάνης (επίκουρος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Γ. Μέργος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Ν.Χαριτάκης (επ.καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Κ.Μαγουλάς (καθηγητής ΕΜΠ), Δ.Μπουραντάς (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Π.Λιαργκόβας (καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
Στο «think tank» δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλα στελέχη της αγοράς που ήταν και στη σύναξη,όπως οι κκ. Γ. Μαυραγάνης (επικεφαλής φορολογικού τμήματος ΚΡΜG), Κ.Αγγελόπουλος (ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα Επενδύσεων), Δ.Τζαννίνης (οικονομολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων,πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τέως πρόεδρος του ΣΟΕ),κ. Δ.Μηλιάκος (πρ.Διοικητής Αγροτικής Τράπεζας), Αλ.Μωραϊτάκης (πρόεδρος ΣΜΕΧΑ), Πελ.Καλλίρης (πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) κ.ά.