ΒασιλείαΣυνεδριάζουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου για την αντιμετώπιση της κρίσης

Στο μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, για το συντονισμό της δράσης τους με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, αντικείμενο και μαραθώνιας συνεδρίασης του Ecofin.

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, προϋπολογισμού 700 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ όπως αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει 60 δισ ευρώ δάνειο από την Ευρωπαική Επιτροπή καθώς και 440 δισ. ευρώ, εάν χρειαστεί από τις χώρες του ευρώ υπό μορφή διμερών δανείων καθώς και220 δισ. ευρώ που μπορεί να δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Στο μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, για το συντονισμό της δράσης τους με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, αντικείμενο και μαραθώνιας συνεδρίασης του Ecofin. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πιέσων κατά τουευρώ που αναμένεται να ενταθούν από σήμερα τα ξημερώματα …

Οι δύο ηγέτες κατά τη συνομιλία τους «διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν» κατά την έκτακτη σύνοδο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από τη σύνοδο αναφέρουν ότι οι 27 υπουργοί εξετάζουν όλες τις δυνατές πτυχές λειτουργίας του μηχανισμού που θα στηρίξει, αν χρειαστεί, τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους τους.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Όσον αφορά στο ποσό που θα διαθέτει ο μηχανισμός για τις χώρες του ευρώ, θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, είτε μέσω έκδοσης δανείων από την Κομισιόν με τις εγγυήσεις των κρατών μελών, είτε μέσω απευθείας δανεισμού της Επιτροπής από τις αγορές και στη συνέχεια σύναψη δανείων με τις χώρες του ευρώ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει θέσει στο τραπέζι πρόταση συνολικού ποσού 500 δισ. ευρώ.

ΗΚομισιόν θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αυξήσουν το ποσό οικονομικής στήριξης που χορηγείται στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ευρωζώνης, όπως προβλέπεται από τον αποκαλούμενο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανέλθει στα 110 δισεκατομμύρια.

Ο κοινοτικός μηχανισμός μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για την παροχή δανείων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών ή στο ισοζύγιο κινήσεως κεφαλαίων και δεν έχουν θεσπίσει το ευρώ ορίζει ως ανώτατο όριο δανείων τα 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση του ποσού θα εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα ακολουθούνται από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως επιπρόσθετο μέτρο που θα ισχύει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ξεχωριστό μηχανισμό ενδοκυβερνητικών δανείων.

Σημαντικό είναι ότι γι’ αυτό το μηχανισμό θα πρέπει να αποφασίσουν και οι χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης. Υπάρχουν και χώρες οι οποίες αντιτίθενται στη δημιουργία του, όπως η Βρετανία, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ. Από την άλλη, η Σουηδία που επίσης δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δεν αποκλείει να συμμετάσχει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης. Για την υιοθέτηση της απόφασης, πάντως, δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία.

Επιπλέον, σημαντική πτυχή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο συντονισμός της με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ.

«Πρέπει να φτιαχτεί μια αδιαπέραστη και ακλόνητη γραμμή άμυνας για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εισερχόμενος στο Σύμβούλιο.

Σύμφωνα με τονΌλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη – μέλη του ευρώ, «υπό εξαιρετικές περιστάσεις», όπως οι σημερινές.

«Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε είναι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση

Για την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ECOFIN και αφού προηγήθηκε η υπογραφή της δανειακήςσύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

Επίσης, την Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε το δάνειο των 30 δισ. ευρώ.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ θα εκταμιευθεί την Τρίτη και θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Επίσης,υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδουποστήριξε, μετά το τέλος του ECOFIN, ότι η πρώτη δόση του δανείου από την ΕΕ θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου.

Πρωτοβουλία της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σε ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ τονίζει πως πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολότερα δολάρια.

Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να αντιμετωπισθούν «οι σοβαρές εντάσεις που παρατηρούνται στις οικονομικές αγορές», τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.

Ικανοποίηση από τις αποφάσεις

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση του Σουηδού υπουργού Οικονομικών Αντερς Μποργκ, ο οποιός σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε ένα «λυκο-σύμφωνο» (wolf pact) στην Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την αγέλη λύκων» (wolf pack) των κερδοσκόπων και των χρηματιστηριακών αγορών.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες.

«Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρος Καν.

Παράλληλα, η Ομάδα G7 των πλέον ανεπτυγμένων χωρών χαιρετίζει σε ανακοινωθέν της «τη δράση» που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη για να στηριχθούν οι χώρες – μέλη της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για να εξασφαλισθεί «η οικονομική σταθερότητα».

Η G7 χαιρετίζει επίσης και τη «δέσμευση» που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ομάδα εξάλλου υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της G7», οι οποίες έχουν δεσμευθεί να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap). Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 χαιρέτισε τα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ για τη στήριξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

«Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.