ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μήπως όσο μεγαλώνετε σε ηλικία ξεχνάτε πού παρκάρατε το αυτοκίνητο, χάνετε την ικανότητα να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και αφοσιώνεστε στη ρουτίνα; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα νέα είναι καλά για τους πενηντάρηδες: ο εγκέφαλός τους χάνει ίσως μέρος της ικανότητας γρήγορων υπολογισμών και της βραχυχρόνιας μνήμης αλλά ζει τη χρυσή του περίοδο όσον αφορά τη νοητική, τη συλλογιστική ικανότητα και την κοινωνικότητα.
Ενα νέο βιβλίο από την Μπάρμπαρα Στράουτς, δημοσιογράφο των «Νew Υork Τimes» για ιατρικά θέματα, με τίτλο «Τhe Secret Life of the GrownUp Βrain: Τhe Surprising Τalents of the Μiddle-Αged Μind» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Η μυστική ζωή του ενήλικου εγκεφάλου: τα αναπάντεχα ταλέντα του μεσήλικου μυαλού») έρχεται να καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους προσπαθώντας να βρουν τα κλειδιά τους ή ξεχνώντας ονόματα.
«Προφανώς υπάρχει ζήτημα με τη βραχυχρόνια μνήμη» είπε η συγγραφέας σε συνέντευξή της. «Ωστόσο αν παραμείνουμε σχετικά υγιείς στη διάρκεια της σύγχρονης μέσης ηλικίας, από τα 40 ως τα 65 έτη, ο εγκέφαλός μας μπορεί να παρουσιάσει μερικά προβληματάκια αλλά συνολικά θα είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ ».
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, οι μεσήλικοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ τα οποία αφορούν την επαγωγική σκέψη, τη γλωσσική ικανότητα και τη νοητική ικανότητα γενικώς. Οι αποφάσεις- κυρίως οι οικονομικές και όσες αφορούν το μέλλον- είναι πιο συνετές. Η συνθετική ικανότητα οξύνεται όπως και οι ικανότητες κατηγοριοποίησης των εννοιών, κατανόησης των κυριότερων στοιχείων ενός συλλογισμού και ερμηνείας των συναισθημάτων των άλλων.
Στους πενηντάρηδες βελτιώνεται «η επαγωγική σκέψη και η λύση προβλημάτων- δηλαδή η λογική χρήση του εγκεφάλου και η επίτευξη λύσεων» λέει η κυρία Στράουτς. «Καταλαβαίνουμε ευκολότερα το νόημα ενός επιχειρήματος. Γινόμαστε καλύτεροι στο να ζυγίζουμε μια κατάσταση και να φθάνουμε σε μια δημιουργική λύση. Εχει βρεθεί πως η κοινωνική επιδεξιότητα κορυφώνεται στη μέση ηλικία. Αυτό σημαίνει καλύτερη κατανόηση του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μελέτησε πώς παίρνουμε οικονομικές αποφάσεις:η ικανότητα αυτή κορυφώνεται στη μέση ηλικία».
Αντιθέτως, με το πέρασμα του χρόνου περιορίζεται ο αριθμός των νευροδιαβιβαστών, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μάθουμε νέα πράγματα, διασπάται ευκολότερα η προσοχή μας και γινόμαστε λιγότερο καλοί στο να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως.
Πώς όμως θα διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση; «Ο,τι κάνουμε με το σώμα μας έχει τεράστιες επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας. Ο εγκέφαλος μοιάζει με την καρδιά, με την έννοια πως ό,τι θεωρείται καλό για την καρδιά είναι εξίσου καλό ή και καλύτερο για τον εγκέφαλο» λέει η κυρία Στράουτς. «Η σωματική άσκηση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας».
Ενα από τα πιο αναπάντεχα ευρήματα των επιστημόνων είναι ότι το να μιλάτε με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείτε βοηθάει τον εγκέφαλό σας να ξυπνήσει διότι προσπαθείτε να τελειοποιήσετε τα επιχειρήματά σας.