Επικυρώνεται η «αρωγή» από τους Ευρωπαίους

Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ που θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν την τελευταία τους επιβεβαίωση ότι ο μηχανισμός οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ότι συνεπώς δεν τίθεται θέμα αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα να εξοφλήσει στις 19 Μαΐου. Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο επειδή ...

Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ που θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν την τελευταία τους επιβεβαίωση ότι ο μηχανισμός οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ότι συνεπώς δεν τίθεται θέμα αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα να εξοφλήσει στις 19 Μαΐου. Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο επειδή τη ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας επί της ουσίας να αποσπάσει από την Ελλάδα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα που συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και ότι, αν απαιτηθεί, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του.

Ωστόσο η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια οικονομική συγκυρία όπου τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τις χώρες της ευρωζώνης. Οι φόβοι ότι σταδιακά η ελληνική κρίση θα εξαπλωθεί όχι μόνο στη Νότια Ευρώπη, αλλά και στην Ιρλανδία και στη Βρετανία εντείνονται, με τη γερμανική πλευρά να επιμένει ότι η υιοθέτηση από τις χώρες αυτές μέτρων ανάλογων προς αυτά που έλαβε η Ελλάδα επείγει. Και αυτό διότι, όπως αναμφιβόλως έδειξε στην ελληνική κρίση, το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο στην παρούσα φάση να συναινέσει στη δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού αρωγής προς τις χώρες με μεγάλα χρέη στον οποίο η Γερμανία θα έχει (εκ του οικονομικού μεγέθους της) τη μεγαλύτερη συμβολή. Σε μεταγενέστερη φάση η κυρία Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι συζητήσιμο, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να θέσει. Σύμφωνα πάντως με κάποιες πρώτες ενδείξεις ο μηχανισμός αυτός θα είναι λιγότερο αρωγής και περισσότερο «οργανωμένης πτώχευσης» των υπερχρεωμένων κρατών, υπό τον έλεγχο και τον συντονισμό της ευρωζώνης.

Η γερμανική ακαμψία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη. Σημαίνουσες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν και Ζακ Ντελόρ, καθώς και ο επίτροπος για τα οικονομικά κατά την περίοδο της δημιουργίας του ευρώ κ. Υβ Τιμπό ντε Σιλγκί, ένωσαν τις φωνές τους με τους επικριτές της πολιτικής Μέρκελ καταλογίζοντάς της ότι ως «πυρομανής πυροσβέστης» άφησε τη φωτιά που άναψε στην Ελλάδα να φουντώσει με τον κίνδυνο να γίνει η ζώνη του ευρώ παρανάλωμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.