Τα κοινοβούλια Πορτογαλίας και Ολλανδίας και οι κυβερνήσεις Ιταλίας και Ισπανίας ενέκριναν την Παρασκευή τη συμμετοχή των χωρών τους στο πακέτο μαμούθ για την Ελλάδα, ενώ την ίδια ημέρα η γερμανική συνεισφορά ψηφίστηκε στο Βερολίνο.
Οι τέσσερις χώρες θα αποδεσμεύσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 22,06 δισ. ευρώ, ενώ οι κυβερνήσεις θεωρούν το σχέδιο περίπου «αναγκαίο κακό» (κατά την Ολλανδία) για τη σωτηρία του ευρώ. Ειδικά οι χώρες του Νότου το ψηφίζουν με το βλέμμα κυρίως στα δικά τους προβλήματα καθώς βλέπουν τις αγορές να στρέφονται εναντίον τους.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσει η Μαδρίτη σε περίοδο τριών ετών στην Ελλάδα -ποσό που αντιστοιχεί στο 12,24% του συνολικού πακέτου. Την πρώτη χρονιά η Ισπανία θα χορηγήσει 3,672 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το διάταγμα που υιοθετήθηκε μένει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, ενώ η χορήγηση της βοήθειας στην Ελλάδα υποστηρίζεται επίσης από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα.
Παράλληλα, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε την συνεισφορά της χώρας ύψους 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία παρά τις διεθνείς ανησυχίες για χρέος που έχει η Πορτογαλία.
Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών κ. Κάρλος Κόστα Πίνα χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης «σημαντικό»για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Ζοζέ Σόκρατες δήλωνε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της Πορτογαλίας «δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση».
Αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα ρεκόρ της τάξης του 9,4% του ΑΕΠ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο πορτογαλλικό κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να το μειώσει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2013 χάρις σε ένα σχέδιο λιτότητας που στηρίζεται στη μείωση των δαπανών.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια θα δοθούν ήδη από τον πρώτο χρόνο. Το νομοσχέδιο, που δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, αναμένεται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.
Την Παρασκευή τέλος, το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την αποδέσμευση 4,7 δισ. ευρώ για την Αθήνα. Οι Χριστιανοδημοκράτες χαρακτήρισαν το σχετικό νομοσχέδιο «αναγκαίο κακό» για τη θωράκιση του ευρώ και κατ’ επέκταση και της ολλανδικής οικονομίας.
Κόμματα της ολλανδικής αντιπολίτευσης αντιτάσσονται στο πακέτο για την Ελλάδα, με την μεν Αριστερά να πιστεύει ότι με τη βοήθεια ουσιαστικά σώζωνται οι ανεύθυνες τράπεζες ενώ τιμωρείται άδικα ο ελληνικός λαός, το δε εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας να προτείνει την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωζώνη.