Εξελίξεις στη Βρετανία και πυρετώδεις διεργασίες στα κόμματα

Στις διεργασίες της επόμενης ημέρας μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον στη Βρετανία: το αποτέλεσμα δεν παρέχει στους Συντηρητικούς αυτοδυναμία, οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για κυβέρνηση συνεργασίας, μάλλον με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Στις διεργασίες της επόμενης ημέρας μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον στη Βρετανία: το αποτέλεσμα δεν παρέχει στους Συντηρητικούς αυτοδυναμία, οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είδε το κόμμα του, τους Συντηρητικούς να κερδίζουν τις εκλογές αλλά να υπολείπονται σημαντικά από το όριο των 326 εδρών που θα του έδιναν την αυτοδυναμία.

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής «που θα ενεργήσει υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Ο Κάμερον δήλωσε μεν ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας –ελπίζει ότι θα συγκροτηθεί σύντομα- αλλά προσέθεσε ακόμη ότι είναι ανοιχτός και σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες καθώς βλέπει πολλά κοινά σημεία. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ μίας ανανέωσης του εκλογικού συστήματος.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κ. Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να έχουν χρόνο που τους απαιτείται για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπογράμμισε πάντως ότι αν οι συνομιλίες μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος αποτύχουν, το κόμμα του θα διεξάγει και αυτό συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες «σε τομείς όπου μπορεί να υπάρχει κάποια συμφωνία».

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για εκλογική μεταρρύθμιση, όπως ζητούν και οι Φιλελεύθεροι.

Ο κ. Νικ Κλεγκ, από πλευράς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τόνισε ότι το πρώτο σε ψήφους κόμμα πρέπει να έχει πρώτο την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί αποσπούν 301 έδρες (94 περισσότερες από την προηγούμενη αναμέτρηση) και οι Εργατικοί 255 έδρες (έχασαν 86 έδρες). Η δημοσκοπική έκπληξη, οι Φιλελύθεροι Δημοκράτες έχουν 56 έδρες καταγράφοντας ελαφρά κάμψη στη δύναμή τους, κατά 5 έδρες.

Λόγω του ιδιότυπου μονοεδρικού και πλειοψηφικού συστήματος, τα ποσοστά των κομμάτων δίνουν μία διαφορετική εικόνα: 36% για τους Συντηρητικούς, 29% οι Εργατικοί και 23% οι Φιλελεύθεροι

Οι άλλοι σχηματισμοί έχουν συνολικά 28 έδρες. Μία έδρα απέσπασαν οι Πράσινοι, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, χωρίς έδρες το Βρετανικό Εθνικιστικό Κόμμα και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών (UKIP).

Χαρακτηριστική της αβεβαιότητας από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν μία στις τρεις πιθανότητες να γίνουν νέες εκλογές μέσα στο 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.