Σοκ στη Γερμανία από την τραγωδία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Oι ταραχές στην Ελλάδα προκάλεσαν ψυχρολουσία στο Βερολίνο. Εως χθες το μεσημέρι κανένας δεν υπολόγιζε τόσο αιματηρές εξελίξεις στην Αθήνα. Η στροφή της Ανγκελα Μέρκελ υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα είχε δημιουργήσει ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Αυτό εκφράστηκε και στον λόγο της στο Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, όπου υπερασπίστηκε με πρωτοφανές πάθος την πίστωση των 22,4 δισ. ευρώ για την προσεχή τριετία. «Η Ευρώπη κοιτάζει σήμερα προς τη Γερμανία» δήλωσε. «Χωρίς εμάς, ή εναντίον μας, δεν θα υπάρξει απόφαση».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Oι ταραχές στην Ελλάδα προκάλεσαν ψυχρολουσία στο Βερολίνο. Εως χθες το μεσημέρι κανένας δεν υπολόγιζε τόσο αιματηρές εξελίξεις στην Αθήνα. Η στροφή της Ανγκελα Μέρκελ υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα είχε δημιουργήσει ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Αυτό εκφράστηκε και στον λόγο της στο Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, όπου υπερασπίστηκε με πρωτοφανές πάθος την πίστωση των 22,4 δισ. ευρώ για την προσεχή τριετία. «Η Ευρώπη κοιτάζει σήμερα προς τη Γερμανία» δήλωσε. «Χωρίς εμάς, ή εναντίον μας, δεν θα υπάρξει απόφαση». Τώρα, πρόσθεσε, ήρθε η ώρα της δράσης. «Είμαι αποφασισμένηνα αναλάβω τις ευθύνες μου» είπε. Η βοήθεια θα δοθεί. Και αυτό, πριν από όλα, επειδή «πρόκειται για το μέλλον της Ευρώπης και μαζί με αυτό για το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν την ίδια ώρα και οι δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Βundesbank Αξελ Βέμπερ. «Η βοήθεια πρέπει να δοθεί» είπε. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να μεταπηδήσει και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης».

Ωστόσο ούτε η δραματική έκκληση του κ. Βέμπερ ούτε το μέγα πάθος της καγκελαρίου δεν προκάλεσαν αντίστοιχα μεγάλο ενθουσιασμό στη Βουλή. Και αυτό επειδή το «όχι» στη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ για τρεις και πλέον μήνες δεν συγχωρείται εύκολα. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, που ήταν επίσης κατά της βοήθειας, «σέρνονται» τώρα απλώς από πίσω της25 από αυτούς μάλιστα έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «όχι» ή «λευκό» στην ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο την ερχόμενη Παρασκευή. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, διακηρύσσει επίσης ότι θα το καταψηφίσει αν δεν συμπεριληφθούν σε αυτό διατάξεις για τη φορολόγηση των τραπεζών και την καταπολέμηση των κερδοσκόπων.

Παρ΄ όλα αυτά, η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιη, δεδομένου ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Μόνο που τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, θα αναλάβουν έτσι την αποκλειστική ευθύνη μιας βοήθειας που είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλής στον γερμανικό πληθυσμό. Και αυτό μόλις τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.