Εκκληση για συναίνεση, αλλά και εντάσεις

Συναίνεση για τη δημιουργία «μετώπου» κατά της βίας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας επετεύχθη χθες στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα δραματικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή στους τρεις άτυχους υπαλλήλους της Μarfin Βank στον οδό Σταδίου. Υπό τη βαριά σκιά αυτής της τραγικής εξέλιξης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε χθες από το βήμα της Βουλής όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν στην παρούσα κρίσιμη και ιστορική συγκυρία τις ευθύνες τους, καλώντας τες παράλληλα να συγκλίνουν στην απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας.

Συναίνεση για τη δημιουργία «μετώπου» κατά της βίας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας επετεύχθη χθες στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα δραματικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή στους τρεις άτυχους υπαλλήλους της Μarfin Βank στον οδό Σταδίου. Υπό τη βαριά σκιά αυτής της τραγικής εξέλιξης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε χθες από το βήμα της Βουλής όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν στην παρούσα κρίσιμη και ιστορική συγκυρία τις ευθύνες τους, καλώντας τες παράλληλα να συγκλίνουν στην απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας. «Με μια φωνή να στείλουμε μήνυμα ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη» είπε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας την πρότασή του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τονίζοντας ότι «ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά για βασικά ζητήματα Δημοκρατίας και απέναντι στη βία να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε μια ενωμένη φωνή», πρόταση την οποία απεδέχθη απερίφραστα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς.

Γ. Παπανδρέου
«Ωρες ευθύνης» στην κατεύθυνση της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας, της δημοκρατίας, της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ζωής των πολιτών, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος. «Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο των τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα μιας ωμής δολοφονικής ενέργειας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός για το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο, επισημαίνοντας ότι «εκεί οδηγούν η ανεξέλεγκτη βία και η πολιτική ανευθυνότητα», ενώ δεσμεύθηκε προς τις οικογένειες των θυμάτων ότι «οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν». «Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο. Ομως τρεις οικογένειες ζουν το δράμα τους χωρίς λόγο, χωρίς καμία σχέση με “επιτήρηση” και “επιτηρητές”» πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να έχουν καμία κάλυψη, καμία άμεση ή και έμμεση πολιτική υποστήριξη».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η βία καλλιεργεί τη βία» και ότι «άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία», ενώ διατύπωσε αιχμές για την κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «ξέρετε πολύ καλά πως οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν, ότι δήθεν η χώρα βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς ή ότι αμφισβητείται το Σύνταγμα και η νομιμότητα του Συντάγματος», εστιάζοντας στο «πόσο αυτά νομιμοποιούν σε συνειδήσεις πολιτών την ίδια τη βία».

Μάλιστα, όταν λίγο αργότερα έλαβε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης για να καταγγείλει οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας το οποίο επιχειρήθηκε από «φασιστοειδή» , όπως τα αποκάλεσε, εις βάρος του ΠΑΜΕ, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του οργανωμένου και περιφρουρημένου αγώνα, ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε: «Αν κατάλαβα καλά, άρα το ΚΚΕ καταδικάζει με απόλυτο τρόπο τη βία…». «Χτυπάτε ανοιχτές πόρτες. Δεν το ξέρετε; Το έχουμε πληρώσει αυτό» του απάντησε ο κ. Παφίλης. «Κανένας δεν μπορεί να κρύβεται αυτές τις στιγμές» τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και στα μέτρα που λαμβάνονται. «Η κυβέρνηση συμμερίζεται τα αισθήματα των συνανθρώπων μας, τα συναισθάνεται, συμπάσχει με την αντίδραση του κάθε συνταξιούχου που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, του κάθε εργαζομένου που βλέπει να μειώνονται οι αποδοχές του» σημείωσε, δηλώνοντας ότι «για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις».

«Κάποιοι κρύβονται, δυστυχώς, πίσω από την αίσθηση ευθύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση» σημείωσε και προειδοποίησε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και των πολιτών, και επιπλέον δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων» . «Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης» τόνισε.

Αντ. Σαμαράς
Τη συντριβή και την οδύνη του για τα «αθώα θύματα της φανατικής και τυφλής βίας» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας πλησίασε στα υπουργικά έδρανα και χαιρέτησε τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε μια μικρή συνομιλία. «Αυτό που συνέβη δείχνει ότι τα ακραία στοιχεία όχι μόνο τρομοκρατούν τον λαό, αλλά και τον δολοφονούν» συμπλήρωσε και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να εκφράσουν τη βούλησή τους «για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας, που λειτουργεί με βάση θεσμούς και κανόνες». «Σας καλώ να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας και την υπευθυνότητά μας, μακριά από αυτοαναγορευόμενους υπερασπιστές του λαού» ανέφερε, ζητώντας «από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας». Οπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τα άλλα κόμματα, «ας αποκρούσουμε εκείνους που θέλουν να καθυποτάξουν τη λαϊκή κυριαρχία σε εξωθεσμικές επιδιώξεις» . «Αυτός ο τόπος έχει περάσει χειρότερα» υπενθύμισε, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να κρατήσουμε την ομοψυχία μας και την ψυχραιμία μας, και να μη γίνουν αυτές οι ώρες τραγικότερες» . Στο πνεύμα αυτό αποδέχθηκε τη νέα πρόταση του Πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών: «Υποθέτω θα είναι για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας» σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι «πλέον αποκτά άλλωστε μια νέα διάσταση».

Αλ. Τσίπρας
Την «με απόλυτο τρόπο οδύνη» του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας για την απώλεια των τριών ανθρώπινων ζωών. «Οι ένοχοι αυτής της πράξης δεν μπορούν να ορκίζονται στη ζωή, γιατί την κακοποίησαν και την ταπείνωσαν» είπε, δηλώνοντας ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία», αφού «μόνο οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες του λαού μας μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον ΛΑΟΣ, χωρίς να τον κατονομάσει, αποκαλώντας τον ωστόσο «χώρο της Ακροδεξιάς» , ο οποίος «προσπαθεί να ντυθεί τον μανδύα του υπερασπιστή της ομαλότητας». «Το θέαμα, αν δεν ήταν επικίνδυνο, θα ήταν γελοίο» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι όπως «το 2008 η Ακροδεξιά στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ», τώρα «βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το ΚΚΕ». «Πρόκειται περί προβοκάτσιας, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί, το γνωρίζουμε, είμαστε πιο σοφοί και πιο έμπειροι να το αντιμετωπίσουμε» , προσθέτοντας ότι «αυτός ήταν ο ρόλος της Ακροδεξιάς στην πολιτική ιστορία του τόπου» και ότι «δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνετε» , ενώ επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.