«Τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά…»

Ερωτήματα τεχνικής φύσεως εγείρει σύμφωνα με την Αlpha Βank το νέο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) που τίθεται σε εφαρμογή παράλληλα με τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας επισημαίνεται ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν (μείωση ελλειμμάτων, απελευθέρωση αγοράς εργασίας και υπηρεσιών, Ασφαλιστικό) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι λαμβάνονται υπό την πίεση της αδυναμίας προσφυγής της χώρας στις αγορές για δανεισμό, καθώς και υπό την πίεση ασφυκτικά μικρών χρονικών περιθωρίων.

Ερωτήματα τεχνικής φύσεως εγείρει σύμφωνα με την Αlpha Βank το νέο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) που τίθεται σε εφαρμογή παράλληλα με τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας επισημαίνεται ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν (μείωση ελλειμμάτων, απελευθέρωση αγοράς εργασίας και υπηρεσιών, Ασφαλιστικό) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι λαμβάνονται υπό την πίεση της αδυναμίας προσφυγής της χώρας στις αγορές για δανεισμό, καθώς και υπό την πίεση ασφυκτικά μικρών χρονικών περιθωρίων.

Κατά την ανάλυσή τους, οι αποφάσεις αυτές επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, «καθώς περικοπές μισθών έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ το αποτέλεσμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα είναι αβέβαιο και θα εμφανιστεί μόνο με καθυστέρηση» . Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα νέα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων και μείωσης των δαπανών με συνολική δημοσιονομική επίπτωση το 2010 ύψους 5,8 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) θα οδηγήσουν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ εφέτος, χαμηλότερα κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, έναντι ελλείμματος 8,1% που προβλέπεται στο ΠΟΠ.

Από την άλλη, η Αlpha Βank υπογραμμίζει ότι βάσει της πρόσφατης ανακοίνωσης της Εurostat το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 115,1% του ΑΕΠ το 2009, με την παρατήρηση ότι μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ως και το 122,1%. Ωστόσο το ΠΟΠ εκτιμά τώρα το χρέος το 2010 στο 133,3% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το 2009 διαμορφώθηκε τελικά σε 125,2%.

Επιπλέον, η μεγάλη αυτή αύξηση χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό υψηλών δαπανών για τόκους από το 2011 και τα επόμενα έτη, με συνέπεια η πορεία πτώσης του ελλείμματος και του χρέους να περιορίζεται σημαντικά.

«Για παράδειγμα, το έλλειμμα μειώνεται μόνο κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2011, παρά το ότι τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος κατά το έτος αυτό ανέρχονται σε 9,65 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 4,3% του ΑΕΠ» σημειώνει χαρακτηριστικά η τράπεζα. Εξάλλου υποστηρίζει ότι η πορεία του χρέους την περίοδο 2010-2014 βασίζεται στην υπόθεση ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα είναι μηδέν και ότι το σύνολο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα καταπέσει και θα επιβαρύνει το χρέος.

Τέλος, η Αlpha Βank τονίζει ότι στο ΠΟΠ προβλέπεται πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% και μέσος πληθωρισμός 1,9% το 2010. Ωστόσο προσθέτει ότι από τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας προκύπτει αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 10,1% και των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 1% το α΄ τρίμηνο, αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές λοιπών υπηρεσιών κατά 4% και του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 3,9% το α΄ δίμηνο.

Παράλληλα, καταγράφονται αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και του όγκου οικοδομικής δραστηριότητας, πτώση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 26,9%, αύξηση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών κατά 3,4% και του πληθωρισμού στο 3,9% τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδός του σε επίπεδα άνω του 5% τον Μάιο. Σύμφωνα με την τράπεζα, τα στοιχεία αυτά δεν είναι συμβατά με τις προβλέψεις του ΠΟΠ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.