Ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την κοινωνία και την οικονομία

Συναισθηματικά φορτισμένος και εμφανώς συγκινημένος από την απώλεια τριών αθώων ανθρώπων, ο πρόεδρος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τέως πρόεδρος του Ταμείου κατά της Φτώχειας και πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ν. Αναλυτής ζητεί εθνική συναίνεση έστω κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες για τα μέτρα. Ο κ. Αναλυτής εκτιμά ότι αν δεν κινητοποιηθεί γρήγορα ο δεύτερος πυλώνας για την οικονομία που είναι το τρίπτυχο επενδύσεις- ανάπτυξηανταγωνιστικότητα, ο πρώτος πυλώνας, που είναι το συμμάζεμα των δημοσιονομικών, θα καταστεί ατελέσφορος.

Συναισθηματικά φορτισμένος και εμφανώς συγκινημένος από την απώλεια τριών αθώων ανθρώπων, ο πρόεδρος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τέως πρόεδρος του Ταμείου κατά της Φτώχειας και πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ν. Αναλυτής ζητεί εθνική συναίνεση έστω κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες για τα μέτρα.
Ο κ. Αναλυτής εκτιμά ότι αν δεν κινητοποιηθεί γρήγορα ο δεύτερος πυλώνας για την οικονομία που είναι το τρίπτυχο επενδύσεις- ανάπτυξηανταγωνιστικότητα, ο πρώτος πυλώνας, που είναι το συμμάζεμα των δημοσιονομικών, θα καταστεί ατελέσφορος.

– Σε μια ημέρα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, τι λέτε ως συνομιλητής των συνδικάτων επί πολλά χρόνια;

«Είμαι βαθιά στενοχωρημένος και λυπημένος για τον χαμό αθώων ανθρώπων σε μια ειρηνική κατά τα άλλα διαδήλωση. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται ένα ισχυρό σήμα εθνικής συναίνεσης για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία, που είναι η δύναμη κίνησης και ισορροπίας της κοινωνίας.

Επιτέλους να γίνει μια υπεύθυνη συνάντηση πολιτικών αρχηγών όπου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και, εφόσον διαφωνεί, να αντιπροτείνει. Χρειάζεται και ένα διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο ο κόσμος σέβεται. Μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη στάση του πολιτικού συστήματος και η εξέταση των μέτρων αλλά και των κοινωνικών συνεπειών των μέτρων, ώστε να αναγεννηθεί η ελληνική κοινωνία». – Σε οικονομικό επίπεδο τι διαβλέπετε; «Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί σήμερα, αλλά θα πρέπει να παλέψουμε για το αύριο. Μην ξεχνάτε ότι πλέον οι μεγάλες μας “βιομηχανίες” είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, που ως οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να μετακινηθούν. Υστερα από όλα αυτά, ποιος τουρίστας θα έρθει στην Ελλάδα; Για να πάω κι ένα βήμα παραπέρα, ποιος θα αποτολμήσει να επενδύσει σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας; Μόνο όμως με επενδύσεις θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι το αντίδοτο στην επερχόμενη υψηλή ανεργία. Αναρωτιέμαι αν μετά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα υπάρχει κάποιο σχέδιο για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Διαφορετικά θα αποφύγουμε την κατάρρευση “από την πόρτα”, αλλά θα καταρρεύσουμε “από το παράθυρο”. Πρόσφατα ήμουν στην Ουγγαρία που μόλις έχει αρχίσει να βγαίνει από βαθιά ύφεση και παρέμβαση του ΔΝΤ και με εντυπωσίασε η μεθοδικότητα που δείχνουν στην ανάπτυξη του τουρισμού τους. Εμείς δεν μοιράζουμε ούτε φυλλάδια!».

– Από πού πρέπει να αρχίσει η ανάκαμψη; «Από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τους βουλευτές. Πρέπει να κάνουν κάποια ουσιαστική αλλά και συμβολική κίνηση οι ίδιοι οι βουλευτές, ώστε να αναταχθεί και το ηθικό του κόσμου. Ο κόσμος αισθάνεται θυμό για το πολιτικό σύστημα, και οι ίδιοι οι πολιτικοί ταγοί οφείλουν με υπευθυνότητα να αναδειχθούν στα δύσκολα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.