15.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο

Ετρεχε στον δρόμο, αγχωμένος, προκειμένου να είναι στην ώρα του σε μια συνάντηση. Ξαφνικά ένιωσε έντονη ενόχληση. Κοντοστάθηκε, έπιασε το στήθος του και σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο. Δύο- τρεις περαστικοί σταμάτησαν, τον τοποθέτησαν σε οριζόντια θέση και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Ενας απ΄ όλους προθυμοποιήθηκε να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Παράλληλα κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σχετικά εγκαίρως στο νοσοκομείο. Και πάλι όμως ήταν αργά... Δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία πνοή τους στον δρόμο ή σε άλλον δημόσιο χώρο λόγω εμφράγματος.

Ετρεχε στον δρόμο, αγχωμένος, προκειμένου να είναι στην ώρα του σε μια συνάντηση. Ξαφνικά ένιωσε έντονη ενόχληση. Κοντοστάθηκε, έπιασε το στήθος του και σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο. Δύο- τρεις περαστικοί σταμάτησαν, τον τοποθέτησαν σε οριζόντια θέση και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Ενας απ΄ όλους προθυμοποιήθηκε να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Παράλληλα κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σχετικά εγκαίρως στο νοσοκομείο. Και πάλι όμως ήταν αργά…

Δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία πνοή τους στον δρόμο ή σε άλλον δημόσιο χώρο λόγω εμφράγματος. «Από αυτούςτο 10% θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προσφοράς πρώτων βοηθειών. Σήμερα επιζεί πολύ μικρό ποσοστό- μικρότερο του 5%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλ. Πυργάκης. Οπως σημειώνει, «είναι δυνατόν να πάθει κάποιος ανακοπή και να επιζήσει, αν βρεθεί γιατρός ή άλλος που να ξέρει να κάνει μαλάξεις». Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν αμέσως στον πάσχοντα, διότι αν περάσουν τέσσερα λεπτά από την επέλευση της καρδιακής ανακοπής θα νεκρωθεί ο εγκέφαλος.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο μεταφέρονται στα ελληνικά νοσοκομεία 30.000 άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο στο Νοσοκομείο του Αργους και πρόεδρο της Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Χρ. Χασικίδη, η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, πριν από την άφιξη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Απινιδωτές υπάρχουν μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, στη Βουλή και σε λίγα γήπεδα. Εκεί τοποθετήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το μέτρο αυτό λειτούργησε το καλοκαίρι του 2004 και μετά ατόνησε» αναφέρει ο κ. Χασικίδης. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα κάνουν ηλεκτρική απινίδωση, δηλαδή χορηγούν ρεύμα και κάνουν «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νο μοθεσία,στην Ελλάδα μόνο γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές όπου και αν υπάρχουν. Ωστόσοοι νέοι αυτόματοι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από άλλους επαγγελματίες, όπως είναι οι πυροσβέστες ή οι ναυτικοί, οι οποίοι έχουν λάβει εκπαίδευση ελαχίστων ωρών» τονίζει ο κ. Πυργάκης. «Ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά αυτόματοι απινιδωτές σε εμφανές σημείο στα γήπεδα, σ τα πολυκαταστήματα,στα ξενοδοχεία,στις τράπεζες,στους κινηματογράφους, στους σταθμούς λεωφορείων και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο,τι δηλαδή ισχύει για τους πυροσβεστήρες» προσθέτει. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.