Ψήφιση στη Βουλή χωρίς αποσκιρτήσεις θέλει το Μαξίμου

Την ισορροπία του τρόμου μεταξύ των σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε και της αντίδρασης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βάση της κοινωνίας και του ΠαΣοΚ επιχειρεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι δικαιολογούν τις αποφάσεις με το δίλημμα «κατάρρευση ή σκληρά μέτρα», ενώ δεν ήταν τυχαίο χθες ότι δεν εμφανίστηκε στο press room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατατίθεται στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, με σκοπό να έχει ψηφιστεί ως την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ισορροπία του τρόμου μεταξύ των σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε και της αντίδρασης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βάση της κοινωνίας και του ΠαΣοΚ επιχειρεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι δικαιολογούν τις αποφάσεις με το δίλημμα «κατάρρευση ή σκληρά μέτρα», ενώ δεν ήταν τυχαίο χθες ότι δεν εμφανίστηκε στο press room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατατίθεται στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, με σκοπό να έχει ψηφιστεί ως την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΠαΣοΚ για την έγκριση του σχεδίου δεν θα ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3, αλλά απλή, και εν όψει αυτών το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει κατ΄ αρχάς σε δύο στοιχεία: α) Να «περάσει», χωρίς απώλειες ψήφων δικών του βουλευτών. Σε ό,τι αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, Μέγαρο Μαξίμου και κοινοβουλευτικά στελέχη δηλώνουν βέβαια ότι θα συνταχθούν όλοι. Οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει και έχει σιωπηρά επιβληθεί κομματική πειθαρχία, στη λογική της «εθνικής ευθύνης». Παράλληλα, ως απειλή επισείεται η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ή ακόμη και μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200.

β) Να αναδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Α. Σαμαράς και η ΝΔ καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώνονται ήδη δύο αντίρροπες τάσεις, μια υπέρ και μια κατά των μέτρων.

Η ανησυχία των περισσότερων βουλευτών βασίζεται στη βεβαιότητα ότι θα γίνουν αποδέκτες της οργής του κόσμου μόλις καταστούν αισθητές οι επιπτώσεις των μέτρων, ενώ ουδείς είναι βέβαιος ότι δεν θα ακολουθήσει και νέο κύμα σε μερικούς μήνες. Υπό την πίεση αυτών των εκκρεμοτήτων οι βουλευτές και το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει καταρτιστεί και το συμπληρωματικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα αντισταθμιστικά μέτρα για κάποιες από τις ομάδες που θα πληγούν (π.χ. δυνατότητα μεταφοράς δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας). Σε αυτήν τη βαριά ατμόσφαιρα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, κατηγορώντας συντρόφους του ότι διατύπωσαν «μαξιμαλιστικό προεκλογικό λόγο». Βέβαιος ότι «θα ματώσουμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σαλαγιάννης, ενώ «ραντεβού στουςδρόμους» δίνει πλέον ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος .

«Καρφιά» Σαρκοζί για Μέρκελ
Με τις εξελίξεις να επιταχύνονται ο Πρωθυπουργός συνέχισε τις διεθνείς τηλεφωνικές επαφές του. Προχθές το βράδυ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Σ. Μπερλουσκόνι, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα χρέους. Επίσης συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Βλ. Πούτιν. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την πρόοδο του αγωγού South Stream αλλά και τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, όπου η Μόσχα ζητεί απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας. Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ν. Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε ότι είχε επιμείνει στο να κινηθούν με ταχύτητα οι διαδικασίες του μηχανισμού, προκειμένου να αποφευχθεί το υψηλό κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διατυπώνοντας κριτική για την τακτική της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.