Τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον επί σειρά ετών έμπιστο συνεργάτη του κ. Ι. Αγγέλου «κάρφωσε» ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας κατά τη χθεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. «Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων» κατέθεσε ο κ. Δούκας. Με τον τρόπο αυτό διέλυσε τη «γραμμή άμυνας» που ήδη από την προηγούμενη Βουλή είχε χαράξει η «γαλάζια» διακυβέρνηση, επιδιώκοντας να αφήσει εκτός του «κάδρου» των ευθυνών το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κάτι που εκφράστηκε με την επίμονη άρνηση της ΝΔ να κληθεί ως μάρτυς ο κ. Αγγέλου.
«Σήκωσα βάρη που σίγουρα δεν μου ανήκαν» εξήγησε ο πρώην υφυπουργός ο οποίος- σε έγγραφο το οποίο υπέβαλε, εν είδει υπομνήματος, αναφέρεται επί μακρόν στον αποκλεισμό του κατά τις τελευταίες εκλογές από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια Αττικής, υποστηρίζοντας: «Θυσιάστηκα σαν εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου.Επρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, κομματικά πιο προνομιούχους».
Συνδέοντας μάλιστα ευθέως τον αποκλεισμό του με την υπόθεση που διερευνάται ανέφερε ότι «πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή- παραχώρηση δημοσίων κτημάτων στη Μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής». Αφήνοντας εξάλλου σαφείς αιχμές κατά συναδέλφων του στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, στο υπόμνημά του τονίζει με έμφαση ότι «δεν δέχθηκε να ανταλλαγεί κανένα ακίνητο αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών». Επίσης παρέδωσε στα μέλη της Εξεταστικής σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης του Μαρτίου του 2007 για την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδας, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκου , αλλά όχι τη δική του.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, «όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος με επισκέφθηκαν το 2005 και μου ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα της Μονής στη Βιστωνίδατους απάντησα πως ούτε είναι δουλειά μου να ανταλλάσσω ακίνηταούτε χρήματα έχει το Δημόσιο».
Οσον αφορά δε το επίμαχο τηλεφώνημα που αποκάλυψε τώρα ότι δέχθηκε από τον κ. Αγγέλου υποστηρίζει ότι τότε (Ιούνιος του 2004) «ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση αυτή και την ύπαρξη της συγκεκριμένης Μονής».
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
Η πρώην διευθύντρια που πήρε τον φάκελο… σπίτι
Το ανακριτικό κατώφλι με την ιδιότητα της κατηγορουμένης αναμένεται να περάσει σήμερα η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Η εφέτης ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» δημόσιας γης κυρία Ειρήνη Καλού έχει καλέσει την κυρία Μαντέλη να απολογηθεί για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία και της υπεξαγωγής εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μαντέλη είχε κληθεί ως ύποπτη τέλεσης αδικήματος κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας που διενεργούνταν για την υπόθεση Βατοπαιδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα εκ των δύο αδικημάτων που αποδίδεται στην πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα αυτό που αφορά την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφων, έχει να κάνει με το εξής γεγονός: η κυρία Μαντέλη, μετά τη συνταξιοδότησή της, πήρε στο σπίτι της τον υπηρεσιακό φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονταν τα σχετικά έγγραφα με τις «ιερές ανταλλαγές» μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Δημοσίου.
Ο κ. Σανιδάς και οι παραπλανηθέντες υπουργοί
Στη θεωρία των «παραπλανηθέντων υπουργών» και στην άποψη ότι δεν έπρεπε να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επέμεινε στη χθεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς. Στην εξέτασή του δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις με βουλευτές του ΠαΣοΚ. Και αυτό καθώς ο αμέσως προηγούμενος μάρτυρας, ο επίσης τέως εισαγγελικός λειτουργός κ. Κ. Καρούτσος, είχε κατονομάσει τον κ. Σανιδά ως υπεύθυνο για το ότι τρεις φορές εμπόδισε τη διαβίβαση της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αλλά και οι εισαγγελείς κυρία Ελένη Σωτηροπούλου και κ. Π. Στραγάλης που διερεύνησαν επί μήνες την υπόθεση είχαν διαπιστώσει ευθύνες πολιτικών προσώπων και πρότειναν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών από τη Βουλή.