Oι σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποτελεσματικότητα του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό τόνισε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών, στο συνέδριο Digital Εconomy Forum του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο κ. υπουργός υιοθέτησε, ακόμη, το σύνθημα του συνεδρίου ότι «η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή» και επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων στον δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξει επαρκής έλεγχος και επομένως δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι φορείς δημιουργίας και στήριξης της οικονομίας. Επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις. Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μπουν οι βάσεις ώστε το 2012- 2013 να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας. Οι δαπάνες του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» για το 2010 υπολογίζεται να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Γ. Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προανήγγειλε την κάρτα πολίτη, μια νέα ηλεκτρονική ταυτότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Με την κάρτα πολίτη θα καταστεί δυνατή και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, η χρήση της οποίας θα απαιτείται για μια σειρά συναλλαγές με το Δημόσιο στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, αποτυπώνονται οι ήδη υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές κατά μήκος υπαρχόντων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ο τρόπος αξιοποίησης των οποίων θα εξετασθεί ενδελεχώς στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την κατασκευή της εθνικής υποδομής οπτικών ινών ως το σπίτι (FΤΤΗ). Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ήδη ο κλάδος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκδηλώνει ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες για επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών ασύρματων υποδομών ύψους 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Παντ. Τζωρτζάκης κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους φορείς «να μετατρέψουμε τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση σε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου τομέα, του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς».