Δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους θα υποστεί η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι ετήσιες μειώσεις εισοδημάτων ξεκινούν από τα 200 ευρώ, τα οποία θα χάσουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη 500 ευρώ και άνω, ενώ κατ΄ ανώτερο όριο 8.000 ευρώ ετησίως θα χάσουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ. Οι περικοπές προκύπτουν από την αντικατάσταση των δώρων του Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας με το ποσό των 200 συν 200 ευρώ και του δώρου των Χριστουγέννων που ως σήμερα ισούται με έναν μισθό με το ποσό των 400 ευρώ. Δηλαδή αντί δύο συντάξεων (της 13ης και 14ης) θα πάρουν συνολικά 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, από το σύνολο των 2.350.000 συνταξιούχων απώλειες θα έχουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που εισπράττουν πάνω από 500 ευρώ (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες του ποσού αυτού). Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όλοι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ καθώς από αυτό το ποσό και πάνω καταργούνται οριστικά τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα της καλοκαιρινής αδείας. Αυτοί που θίγονται περισσότερο απ΄ όλους είναι οι συνταξιούχοι των ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ, οι δικαστικοί και συνταξιούχοι άλλων «ευγενών Ταμείων».

Ταυτοχρόνως οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα υποστούν απώλειες και από την επιβολή της νέας ειδικής κράτησης τύπου ΛΑΦΚΑ, η οποία θα ξεκινά από 5% και θα κλιμακώνεται ως 10%. Η επιβολή της εισφοράς ξεκινά από την 1η Αυγούστου.

Με τις δραματικές αυτές περικοπές η κυβέρνηση θέλει να σταθεροποιήσει τις δαπάνες για τις συντάξεις που βρίσκονται στο 12,5% του ΑΕΠ σε αυτό το επίπεδο, στο οποίο θα βρίσκονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε 20 χρόνια από σήμερα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι γίνονται αδικίες κυρίως εις βάρος συνταξιούχων που είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης, π.χ. πάνω από 30, στο ΙΚΑ, αλλά ποτέ δεν πήραν αναλογικά αυτό που δικαιούνται.

Επανεξετάζεται το ΕΚΑΣ
Μετά και τις αλλαγές αυτές αλλά και την απόφαση να μην καταβληθεί η δεύτερη δόση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με νόμο τον περασμένο Νοέμβριο προκαλώντας την μήνιν των Βρυξελλών, καθώς τότε ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι 12,7% του ΑΕΠ, επανεξετάζει όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Ετσι, υπό αίρεση τελεί και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που ως σήμερα καταβάλλεται σε όλους όσοι παίρνουν σύνταξη κάτω από 570 ευρώ. Πλέον θα καθορισθούν νέα κριτήρια, αν και η γενική αρχή που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είναι να μην υπάρχουν «έξτρα» επιδόματα πέραν της σύνταξης.