Διάσκεψη του ΟΗΕ Αναμένεται αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

Περίπου 150 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα, στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT), η οποία ενδέχεται να αποτελέσει στίβο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Περίπου 150 χώρες θα συμμετάσχουνσήμερα, Δευτέρα,στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT), η οποία ενδέχεται να αποτελέσει στίβο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την αμερικανίδαυπουργό ΕξωτερικώνΧίλαρι Κλίντον.

Ο Ιρανός πρόεδρος θα ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του στη Νέα Υόρκη, ενώ η Κλίντον θα αντιπροσωπεύσει τις ΗΠΑ.

Η συνδιάσκεψη για τη ΝΤΡ, που στόχο έχει να επιτευχθεί πρόοδος στον αφοπλισμό και να ενισχυθεί ο έλεγχος των πυρηνικών προγραμμάτων σε όλον τον κόσμο, διοργανώνεται ενώσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει την αμερικανική πρόταση για επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος, που πρόκειται να απαντήσει στις αμερικανικές αιτιάσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς, τόνισετην Κυριακήπριν την αναχώρησή του από την Τεχεράνη πως «το ιρανικό έθνος έχει πράγματα να πει και θέσεις πολύ συγκεκριμένες να καταθέσει σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Με την πρόφαση να προλάβουν την αύξηση των πυρηνικών όπλων επιβάλλουν μεγάλες πιέσεις στις ανεξάρτητες χώρες», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η Κλίντον έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τον Μ. Αχμαντινετζάντ κατά της όποιας του πρόθεσης «να μετατοπίση την προσοχή» της διάσκεψης.

«Εάν οι Ιρανοί έλθουν να μας πουν «είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε στην Συνθήκη Μη Διασποράς» αυτό θα είναι ένα καλοδεχούμενο νέο. Έχω την αίσθηση πως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον έρχονται. Πιστεύω πως έρχονται για να μεταστρέψουν την προσοχή και να μπερδέψουν την κατάσταση», τόνισε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου. Η τελευταία τροποποιητική συνδιάσκεψη της Συνθήκης, το 2005, είχε δοκιμασθεί από τα πολιτικά παιχνίδια και δεν είχε καταλήξει σε κάποιο τελικό κείμενο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.