ΒρετανίαΠροβάδισμα ναι, αυτοδυναμία όχι για τους συντηρητικούς

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Συντηρητικούς του Κάμερον προβάδισμα 10% από τους Εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν και 13% από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δίνουν άνετο προβάδισμα στους Βρετανούς Συντηρητικούς, υπάρχειόμως ένα στοιχείο που δεν τους δίνουν και αυτό είναι η δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Συντηρητικούς του Κάμερον προβάδισμα 10% από τους Εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν και 13% από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Βάσει αυτού του αποτελέσματος, οι Τόρις εξασφαλίζουν 313 έδρες, μόλις 13 λιγότερες από τον μαγικό αριθμό των 326 που δίνει την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι Τόρις θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη στήριξη κάποιου μικρότερου κόμματος, όπως οι Ενωτικοί της Βορείου Ιρλανδίας.

Πάντως, τα καλά νέα για τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι ότι το κόμμα του αρχίζει να κερδίζει έδαφος στους αναποφάσιστους. Εφόσον η τάση επιβεβαιωθεί, τότε ακόμα και η αυτοδυναμία δεν είναι απίθανη.

Πάντως, ο βρετανικός Τύπος που στηρίζει Εργατικούς και Φιλελύυθερους Δημοκράτες έχει αρχίσει να διατυπώνει προτάσεις στους ψηφοφόρους.

Λόγω του ότι στη χώρα ισχύει το σύστημα των μονοεδρικών, ο Τύπος καλεί τους ψηφοφόρους να «κινηθούν έξυπνα»: όπου ο Εργατικός ή ο Φιλελεύθερος υποψήφιος έχει σοβαρές αξιώσεις να επικρατήσει του Συντηρητικού που προηγείται, οι ψηφοφόροι πρέπει να στηρίξουν τον δεύτερο. Στόχος, να χαθεί μία έδρα για τους Συντηρητικούς.

Ωστόσο, οι Γκόρντον Μπράουν και Νικ Κλεγκ έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Για τον νυν πρωθυπουργό η δεύτερη θέση είναι ζήτημα πολιτικής ζωής και θανάτου.

Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί και ο Νικ Κλεγκ με το σκεπτικό ότι έτσι θα καταστεί ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων, αφού με τις δικές του έδρες σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όποιος και να είναι πρώτος ή τρίτος…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.