Ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα θα επιφέρουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες προβλέπουν μειώσεις συντάξεων έως 30%, καθώς και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 15 έτη. Από το 2018 οι συντάξεις θα καταβάλλονται έπειτα από 40 χρόνια δουλειάς, ενώ από το 2015 αυξάνεται στο 60ό το έτος ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στα εργασιακά που προαναγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν σύντομα από τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδ. Λοβέρδο, προβλέπουν τα εξής:
-Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις, το όριο απολύσεων, την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.
-Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για τον χρόνο εργασίας μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.
-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.
-Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων.
-Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου.
-Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής από το 2020.
-Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη από το 2018. 8Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη έως το 2015.
-Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας, καθώς και περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
-Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
– Από το 2018 οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου. Μάλιστα προβλέπεται ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής από το 2020.
-Από το 2013 θα υπολογίζονται (χαμηλότερα) οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και άλλων Ταμείων. Οι συντάξεις για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από την 1/1/2013 και μετά θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%3,5% σήμερα, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις).
-Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.
-Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με τον νόμο Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες).
-Καθιερώνεται νέος τύπος ΛΑΦΚΑ, δηλαδή έκτακτη εισφορά, για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (άμεσα με τη δημοσίευση του νέου νόμου). Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.
-Από εφέτος, προβλέπεται η μείωση κατά 3%-8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που απασχολούνται (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν είναι κάτω από τα 55 και μείωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για ποσά πάνω από τα 730 ευρώ, όπως ήδη ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δεν απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).
-Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ενώ εφ΄ εξής δεν θα αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης ή η πλασματική προσαύξηση των πραγματικών ημερών ασφάλισης που προβλέπονται σε προγράμματα επιχειρήσεων για εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι.
-Προβλέπεται η αλλαγή του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης(σύνταξη από δύο Ταμεία και άνω) από το 2011.
-Θεσμοθετείται τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού μέσω ειδικών διπλότυπων επιταγών συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου, το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς, καθώς και το ποσό της εισφοράς του εργαζομένου υπέρ του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.