EN TAXEI

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JΑΧΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και στοιχεία για το επαναστατικό σκάφος ΙΚΑRΟS, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον «ιπτάμενο» μυθικό ήρωα αλλά ταυτόχρονα είναι και τα αρχικά της αποστολής (Ιnterplanetary Κite-craft Αccelerated by Radiation Οf the Sun), που σημαίνουν «Διαπλανητικός Χαρταετός-Σκάφος Κινούμενο με Ηλιακή Ακτινοβολία». Τo σκάφος θα εκτοξευθεί μαζί με την αποστολή AKAΤSUΚΙ που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εκτόξευση των δύο αποστολών θα γίνει στις 18 Μαΐου.

Ηλιακός χαρταετός
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JΑΧΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και στοιχεία για το επαναστατικό σκάφος ΙΚΑRΟS, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον «ιπτάμενο» μυθικό ήρωα αλλά ταυτόχρονα είναι και τα αρχικά της αποστολής (Ιnterplanetary Κite-craft Αccelerated by Radiation Οf the Sun), που σημαίνουν «Διαπλανητικός Χαρταετός-Σκάφος Κινούμενο με Ηλιακή Ακτινοβολία». Τo σκάφος θα εκτοξευθεί μαζί με την αποστολή AKAΤSUΚΙ που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εκτόξευση των δύο αποστολών θα γίνει στις 18 Μαΐου. Το ΙΚΑRΟS είναι στην ουσία ένα διαστημικό ιστιοφόρο με ένα μεγάλο «πανί» με διαγώνιο 20 μέτρων που διαθέτει ηλιακές κυψέλες οι οποίες συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε ενέργεια. Το σκάφος διαθέτει και συμβατικό κινητήρα προώθησης, ωστόσο επιδίωξη των υπευθύνων της αποστολής είναι να διαπιστωθεί αν και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ταξιδέψει ένα σκάφος στο Διάστημα με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Αν διαπιστωθεί ότι τα διαστημικά ταξίδια με ηλιακή ενέργεια είναι εφικτά, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στη διαστημική εξερεύνηση.

Μοριακός υπολογιστής σε ρόλο εγκεφάλου

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν μοριακό υπολογιστή που έχει πάχος ανάλογο με αυτό δύο μορίων, ο οποίος μπορεί να λύνει πολύπλοκα προβλήματα και να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα. Επιπλέον ο μοριακός αυτός υπολογιστής μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του τις πιθανές βλάβες του. Τον μοριακό υπολογιστή ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και, όπως αναφέρουν, στην ουσία μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δομικό υλικό ένα οργανικό συστατικό, τη δικυανοβενζοκινόνη (DDQ), που μπορεί να μεταβάλλεται ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρικά αγώγιμες καταστάσεις. Ο υπολογιστής αποτελείται από 300 μόρια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα με τα γειτονικά του μέσω ηλεκτρικών πεδίων σε μια διαδικασία που προσομοιάζει το δυαδικό σύστημα λειτουργίας των μικροτσίπ. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της έχοντας βάλει στόχο τη δημιουργία ενός μοριακού υπολογιστή που να αποτελείται από χίλια άτομα.

Οι κακές συνήθειες ψαλιδίζουν τη ζωή

Ο συνδυασμός τεσσάρων κοινών «παραπτωμάτων» σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής- κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από τη φυσική άσκηση και κακή διατροφή- μπορεί να γεράσει ένα άτομο κατά 12 ολόκληρα χρόνια και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οσλο μελέτησαν περί τους 5.000 βρετανούς ενηλίκους επί 20 έτη και σύμφωνα με τα ευρήματά τους υπάρχουν άκρως σημαντικοί λόγοι για να ακολουθεί ο καθένας μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Ελίζαμπεθ Κβάαβικ, «δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία του υγιεινού τρόπου ζωής». Για παράδειγμα, όπως εξήγησε η ερευνήτρια, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού την ημέρα είναι αρκετά για να πληρούνται οι προϋποθέσεις της σωστής ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Νέα εξέταση σώζει από καρκίνο του εντέρου

Μια νέα εξέταση του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου και του ορθού, η οποία ονομάζεται ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση και διενεργείται σε πέντε λεπτά, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου εξαιτίας ορθοκολικού καρκίνου κατά 43%, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές. Σήμερα η κύρια εξέταση που διενεργείται στον γενικό πληθυσμό για τον εντοπισμό του ορθοκολικού καρκίνου είναι η εξέταση κοπράνων για πιθανή ανίχνευση αίματος. Η συγκεκριμένη εξέταση έχει φανεί ότι μειώνει τα ποσοστά θανάτου από ορθοκολικό καρκίνο κατά περίπου 15%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν η Γουέντι Ατκιν από το Ιmperial College του Λονδίνου και η Τζέιν Γουόρντλ από το University College του Λονδίνου στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet», η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση μπορεί να σώσει πολύ περισσότερες ζωές αλλά και να γλιτώσει τα συστήματα υγείας από το βαρύ κόστος της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες η εξέταση, η οποία διενεργείται με εισαγωγή στο ορθό και στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου ενός λεπτού εύκαμπτου εργαλείου που φέρει στην άκρη του μια κάμερα και είναι πιο συνοπτική από την κολονοσκόπηση, πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά σε όλα τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών.

«Πιπεράτο» παυσίπονο

Μελετώντας τη δράση της καυτερής πιπεριάς στον ανθρώπινο οργανισμό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου παυσίπονου φαρμάκου που κόβει τον πόνο στη… ρίζα του. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν στον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες παρόμοιες με την καψαϊκίνη, η οποία χαρίζει στις καυτερές πιπεριές την ιδιαίτερη γεύση τους. Το μπλοκάρισμα αυτών των ουσιών φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Η καψαϊκίνη προσδένεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς οι οποίοι βρίσκονται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και έτσι γίνεται αντιληπτή η καυτερή γεύση της πιπεριάς. Με παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα μας τραυματιστεί σε κάποιο σημείο, εκλύει ουσίες που μοιάζουν με την καψαϊκίνη- πρόκειται για λιπαρά οξέα που ονομάζονται οξειδωμένοι μεταβολίτες του λινολεϊκού οξέος (ΟLΑΜs)-, όπως ανακάλυψαν οι αμερικανοί ερευνητές. Με βάση τη νέα γνώση, οι ειδικοί προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τον πόνο είτε αναπτύσσοντας χάπια εναντίον του είτε τροποποιώντας μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία μετά την έγχυσή τους θα εξαφανίζουν τις ουσίες του πόνου.

Γιγάντιο θαλάσσιο ρεύμα

Ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και την Ιαπωνία ανακάλυψε ένα γιγάντιο θαλάσσιο ρεύμα που βρίσκεται βαθιά στα νερά της Ανταρκτικής. Ο όγκος του ρεύματος είναι 40 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο των υδάτων του Αμαζονίου και των παραποτάμων του! Η μελέτη του ρεύματος θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μεταβολών στους ωκεανούς εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Το ρεύμα αυτό κινείται σε βάθος τριών χιλιομέτρων με μέση ταχύτητα 20 εκατοστών/δευτερόλεπτο μεταφέροντας 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για την πιο γρήγορη μετακίνηση υδάτων που έχει καταγραφεί ως σήμερα σε αυτά τα βάθη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.