Η κρίση απαξιώνει τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, λόγω της «αγοραίας» απαξίωσης των ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι λογιστικά τουλάχιστον έχουν απολέσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα- αν δεν υπάρξουν σύντομα νομοθετικές ρυθμίσεις λογιστικής αποκατάστασης της απαξίωσης- το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών να βρεθεί «στο κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου συναντήθηκε προ ημερών η διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών κ.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, λόγω της «αγοραίας» απαξίωσης των ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι λογιστικά τουλάχιστον έχουν απολέσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα- αν δεν υπάρξουν σύντομα νομοθετικές ρυθμίσεις λογιστικής αποκατάστασης της απαξίωσης- το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών να βρεθεί «στο κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου συναντήθηκε προ ημερών η διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, από τον οποίο ζήτησε τη λογιστική αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων σε τιμή κτήσης και όχι στη σημερινή τιμή τους, η οποία είναι μειωμένη κατά περίπου 20%. Ο κ. Σαχινίδης αποδέχθηκε το αίτημα και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Ειδικότερα το ύψος των συνολικών επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται σε περίπου 11-11,5 δισ. ευρώ και από αυτά ποσό μεγαλύτερο του 50%, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ, είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα. Από αυτά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το 80% είναι ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και εταιρικά ελληνικών επιχειρήσεων, το 10% είναι ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος (τα οποία έχουν τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα ομόλογα) και το 5%10% είναι ξένα ομόλογα. Μάλιστα κατά πληροφορίες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ορισμένες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην ελληνική αγορά έχουν αποχωρήσει από τα ελληνικά ομόλογα λόγω της γνωστής κρίσης που σοβεί στην αγορά των ομολόγων. Στον επενδυτικό τομέα η κατάσταση των ελληνικών ομολόγων και η λογιστική τους αποτίμηση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αντιμετωπίζουν επίσης την πτώση του Χρηματιστηρίου, και ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών- από τις αρχές του χρόνου η πτώση του γενικού δείκτη είναι μεγαλύτερη του 20%-, και όσο περιορισμένο κι αν είναι το κεφάλαιο που έχει τοποθετηθεί σε μετοχές, αυτό δεν σημαίνει στην παρούσα συγκυρία ότι πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό. Βέβαια οι εταιρείες από τα τέλη του περασμένου χρόνου, φοβούμενες τα χειρότερα, εκτός από την τοποθέτησή τους στην αγορά των ομολόγων έχουν διατηρήσει σημαντικά ποσά σε ρευστό χρήμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες- εκτός των άλλων- υπέστησαν σοβαρό πλήγμα στο σκέλος των επενδύσεων στη διάρκεια του 2008. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη διάρκεια του 2008- και ιδιαίτερα στο τελευταίο τετράμηνο, κατά το οποίο εκδηλώθηκε ανοιχτά η οικονομική κρίση- οι ασφαλιστικές εταιρείες εμφάνισαν μείωση των επενδύσεών τους κατά 4,33% (από 11,843 δισ. ευρώ το 2007 μειώθηκαν σε 11,33 δισ. ευρώ το 2008).

Και ενώ με τρόμο οι διαχειριστές της περιουσίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσπαθούν να διευθετήσουν τις επενδύσεις τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την ελληνική οικονομία σε ύφεση, τα μεγέθη της παραγωγής και των κερδών των εταιρειών το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι εντυπωσιακά καλά. Οπως έλεγε πηγή της αγοράς, αυτό οφείλεται στο κλείσιμο των εταιρειών του ομίλου Ψωμιάδη που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους- περίπου 800.000- του κλάδου αυτοκινήτου στις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Το «πάρτι» όμως εκτιμάται ότι δεν θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.