Η «έκθεση» της Ευρώπης στο ελληνικό χρέος

Σε 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Βarclays, υπολογίζεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες. Το στοιχείο αυτό δείχνει την υψηλή έκθεση της Γερμανίας στο ελληνικό χρέος και τη σχετικά μικρή αναλογία των 8,3 δισ. ευρώ με τα οποία πρόκειται να δανείσει την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας. Εάν συνυπολογιστεί και το συνολικό «άνοιγμα» των γερμανικών τραπεζών στις αποκαλούμενες χώρες «ΡΙΙGS» (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, ...

Σε 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Βarclays, υπολογίζεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες. Το στοιχείο αυτό δείχνει την υψηλή έκθεση της Γερμανίας στο ελληνικό χρέος και τη σχετικά μικρή αναλογία των 8,3 δισ. ευρώ με τα οποία πρόκειται να δανείσει την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας. Εάν συνυπολογιστεί και το συνολικό «άνοιγμα» των γερμανικών τραπεζών στις αποκαλούμενες χώρες «ΡΙΙGS» (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) της ευρωζώνης, γίνεται κατανοητός ο λόγος που η γερμανική πολιτική ηγεσία επιλέγει να προστατεύσει τα συμφέροντα των πρόσφατα (2009) διασωθεισών με δημόσιο χρήμα τραπεζών της.

Παράλληλα, αποφεύγεται ο κίνδυνος «ντόμινο» που θα απειλούσε ευθέως το ευρώ και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός της Γερμανίας, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι η Γαλλία, οι τράπεζες της οποίας διαθέτουν ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία, με ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά της και έπονται το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν πλέον του ενός τρίτου της συνολικής αγοράς του ελληνικού χρέους, ενώ η ελληνική κρίση απείλησε με συστημικό κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, γι΄ αυτό και επισπεύστηκε η συσπείρωση των εταίρων για την αντιμετώπισή του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.