Από το στέκι στου Ψυρρή ως την έπαυλη στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και στην γκαρσονιέρα της Κυψέλης, και από την έρευνα για τους ψαράδες της Αμφισσας ως την εξαφάνιση του γιατρού Γερασιμόπουλου και τα «μπαζούκας του Μισούνοφ». Τώρα που όλα φαίνεται να τελειώνουν… αρχίζουν να αποκαλύπτονται, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ. Η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» οδηγεί τις Αρχές σε μία αναδρομή σχετικά με όσα συνέβησαν με τη «νέα γενιά τρομοκρατών».
Τον Σεπτέμβριο του 2002, μετά την εξάρθρωση της 17Ν, δύο-τρία άτομα από το άτυπο συμβούλιο- το επονομαζόμενο από τις Αρχές «ελληνικό Σιν Φέιν»-, που λέγεται ότι κατευθύνει τις ένοπλες οργανώσεις, αναζητεί τρόπους για την αναγέννηση του αντάρτικου πόλεων. Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι ήρθε το τέλος του ένοπλου αγώνα. Εκεί γεννιούνται ιδέες για νέες οργανώσεις. Απαιτείται όμως διασφάλιση όπλων και χρημάτων. Μια ομάδα 8-10 αντιεξουσιαστών, με πρωταγωνιστές σύμφωνα με την Αστυνομία τους αδελφούς Σίμο και Μάριο Σεϊσίδη, τον Γρηγόρη Τσιρώνη, τον Γιάννη Δημητράκη, αναλαμβάνει την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» με ληστείες τραπεζών.
Ταμείο και οπλισμός
Στις 29 Νοεμβρίου 2002, ουσιαστικά μόλις τέσσερις μήνες μετά την εξάρθρωση της 17Ν, γίνεται η πρώτη ενέργεια της «νέας ένοπλης δράσης». Οι «ληστές με τα μαύρα»- που ακολουθούσαν το σενάριο της αμερικανικής ταινίας «Στην κόψη του ξυραφιού»εφορμούν σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Θεμιστοκλέους και αρπάζουν 164.000 ευρώ. Κανείς από την Αστυνομία δεν φανταζόταν τότε τι κρυβόταν πίσω από αυτή τη ληστεία… ρουτίνας. Ευρισκόμενη σε κατάσταση ευφορίας για τη διάλυση των 17Ν και ΕΛΑ, η ΕΛ.ΑΣ. εκπονούσε σχέδια για αποτροπή επίθεσης της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι «ληστές με τα μαύρα» διεκπεραιώνουν αυτό το οποίο τους ανατέθηκε: «να μαζέψουν χρήματα για τις οργανώσεις». Από το 2002 ως το 2006 διαπράττουν επτά ληστείες με συνολική λεία περίπου 700.000 ευρώ.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι η ισχύς πυρός. Ξεκινούν απόπειρες αρπαγής όπλων από αστυνομικούς και φρουρούς τραπεζών. Κάπως έτσι δολοφονείται, τον Δεκέμβριο του 2004, ο αστυνομικός Χαράλαμπος Αμανατίδης στην Κηφισιά. Ακόμη αρπάζονται όπλα από περιφερειακές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενα από αυτά βρέθηκε στη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη. Τον Ιούλιο του 2003 σε μεταλλείο της Φωκίδας στήνεται μια εντυπωσιακή επιχείρηση για την κλοπή εκρηκτικώνπερίπου 100 κιλά ζελατοδυναμίτιδας. Αρχικά η Αστυνομία πίστευε ότι είναι έργο ψαράδων, σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι τα εκρηκτικά δεν προορίζονταν για τους… σπάρους του Πατραϊκού: Στις 5 Σεπτεμβρίου 2003 ο «Επαναστατικός Αγώνας» κάνει πρεμιέρα με την έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Υποτιμώντας το νέο «αντάρτικο», οι αστυνομικοί μιλούσαν για «τα κουρέλια που τραγουδούν ακόμη».
Παρακολουθούσαν άλλους
Σήμερα μόνο αντιλαμβάνονται τι είχε συμβεί εκείνη την εποχή. Τη δημιουργία της κεντρικής οργάνωσης του νέου ένοπλου μορφώματος φαίνεται να ανέλαβε ο αποφασιστικός και δραστήριος Νίκος Μαζιώτης. Κατά τη σύλληψή του, το 1998, είχαν προσαχθεί (χωρίς να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους) 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο προφυλακισμένος πλέον Ευάγγελος Σταθόπουλος. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η οργάνωση συγκροτήθηκε στα τέλη του 2002 σε δύο στέκια: στου Ψυρρή και στα Εξάρχεια. Ατομα που διατηρούσαν στενή επαφή με κρατουμένους της 17Ν, συνάντησαν φίλους των Μαζιώτη και Σταθόπουλου- τους οποίους ποτέ δεν είχε υποψιαστεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- και δημιούργησαν το ολιγομελές, κλειστό γκρουπ του «Επαναστατικού Αγώνα».
Εκείνη την περίοδο η ΕΛ.ΑΣ. (όπως και η CΙΑ) είχαν πλήρη άγνοια. Εψαχναν παλιές λίστες με υπόπτους για συμμετοχή στον ΕΛΑ και αναζητούσαν άτομα και οργανώσεις που είχαν κλείσει προ πολλού τον κύκλο τους! Ερευνούσαν ακόμη διάφορες παρέες αντιεξουσιαστών από τα Εξάρχεια, τον Χολαργό, τον Υμηττό, που είχαν όμως περιφερειακή δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 40 άτομα που φέρονταν να παρακολουθούνταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών ως ύποπτοι για τρομοκρατία, ούτε ένα δεν συνελήφθη για τον «Επαναστατικό Αγώνα».
Οι επαφές με ποινικούς
Πολλοί αξιωματικοί πιστεύουν ότι καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τρομοκρατών είχε η πρώτη απόδραση με ελικόπτερο του Β. Παλαιοκώστα τον Ιούνιο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού! Τότε φαίνεται ότι δημιουργήθηκε ένας ιδιότυπος δίαυλος για χρήματα και όπλα ποινικών με αντιεξουσιαστές που είχαν τον ρόλο τροφοδότη τρομοκρατικών οργανώσεων. Πιθανολογούν ότι μέσω αυτού του διαύλου βρέθηκαν τα Καλάσνικοφ, το αντιαρματικό RΡG-7 και οι ρουκέτες. Παρόμοια υλικά είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο του Παλαιοκώστα αλλά και αντιεξουσιαστών φίλων του στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, μετά την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά . Εξετάζεται επίσης η περίπτωση το αντιαρματικό να είχε αποκτηθεί μέσω του κυκλώματος λαθρεμπορίου όπλων του πρώην μπασκετμπολίστα του Αρη Μιχάλη Μισούνοφ.
Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο «Επαναστατικός Αγώνας» χτυπά με πολυβόλα και βόμβες με ΑΝFΟ. Εμφανίζεται η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», ενώ η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αφήνει τα γκαζάκια και πιάνει τις βόμβες! Το αντάρτικο πόλης γενικεύεται και οι οριογραμμές μεταξύ των οργανώσεων γίνονται ασαφείς.
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Την άνοιξη του 2009 ενεργοποιείται το νέο υπερσύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ.Μέσω τηλεφωνικής παρακολούθησης βαρυποινίτη για την εξαφάνιση του ιατρού Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 από τη Βάρη,οι αξιωματικοί συλλέγουν πληροφορίες για ταξίδια αντιεξουσιαστών σε Λάρισα και Κρήτη και αγορές όπλων από ποινικούς.Οι υποκλοπές αποκαλύπτουν ένα δίκτυο επαφών 15 αντιεξουσιαστών με 10 ποινικούς.Προκύπτουν ενδείξεις συμμετοχής ατόμων στη «Σέχτα» και στους «Πυρήνες».Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στον ίδιο κύκλο γνωριμιών βρίσκονται και τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».Σιγουρεύτηκαν με τον θάνατο τουΛάμπρου Φούνταστη Δάφνη.Η ΕΛ.ΑΣ.εντοπίζει μία κλήση από τηλεκάρτα σε καρτοκινητό και μέσω του λογισμικού συστήματος Ι2 εντοπίζει τους συνεργούς του.Κεντρικά πρόσωπα του «Επαναστατικού Αγώνα» αναδεικνύονται,σύμφωνα με την κατηγορία,ο Νίκος Μαζιώτης και φίλοι του από το 1997. Η έρευνα τελείωσε εκεί που άρχισε χωρίς κανείς να το είχε καταλάβει…