ΓΑΥΔΟΣ, Λειψοί, Ικαρία. Τρία μαγευτικά και γραφικά νησιά της Ελλάδας, το καθένα διάσημο για την ιδιαιτερότητά του, τα οποία μοιράζονται τρεις κοινές ιδιότητες: Πρώτον, την ιδιαίτερη σχέση που είχαν αποκτήσει με την πειρατεία, η οποία ξεκίνησε από το Αιγαίο τα αρχαία χρόνια. Δεύτερον,
την εξορία, αφού λειτούργησαν ως τόποι εκτοπισμού. Και τρίτον… την τρομοκρατία, καθώς μέλη της διαλυμένης πια 17Ν περνούσαν αρκετό χρόνο στα εν λόγω νησιά. Με την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» μπήκαν στον ίδιο χάρτη και τα Κύθηρα, αφού ο κατηγορούμενος Νίκος Μαζιώτης περνούσε αρκετό χρόνο στο νησί που ανήκει γεωγραφικά στα Επτάνησα και διοικητικά στον Πειραιά. Αλλωστε
και τα Κύθηρα έχουν παράδοση στην εξορία, αλλά και στην πειρατεία. Κουρσάροι όπως οι Λουκάς Βαλσαμάκης, ο Καλαμάτας και άλλοι, κατέφευγαν εκεί. Τα Κύθηρα ήταν το πιο επικίνδυνο πέρασμα, καταφύγιο και ορμητήριο των κουρσάρων, και δεν υπήρξε φράγκος ή τούρκος καπετάνιος που να μην πήγαινε η καρδιά του στην… Κούλουρη, όποτε διέσχιζε τα στενά του.
ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ
ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, το ζεύγος Μαζιώτη- Ρούπα έχει δύο φίλους σιδεράδες (από τις τάξεις των οποίων προέρχεται και ο φερόμενος ως επικεφαλής του «Επαναστατικού Αγώνα»), γνωστούς στην τοπική κοινωνία και ανήκοντες στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι δύο συνέταιροι είναι τρόπον τινά οι αναρχικοί του νησιού, ουδέποτε έδωσαν την παραμικρή αφορμή και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μικρής κοινωνίας του, έχοντας καλές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με τους Κυθήριους. Οταν ο Μαζιώτης αποφυλακίστηκε, μετά τη μείωση της ποινής του για την τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Βιομηχανίας το 1997, επισκέφθηκε τα Κύθηρα πολλές φορές. Η Αντιτρομοκρατική τον παρακολουθούσε και εκεί για κάποιο διάστημα, ενώ στη συνέχεια έβαλε στο μάτι και τους σιδεράδες φίλους του. Μάλιστα, κάτοικοι του νησιού θυμούνται ακόμη τους άνδρες της υπηρεσίας- τους οποίους δεν μνημονεύουν με τα καλύτερα λόγια- να τους παρακολουθούν. Στη συνέχεια, λόγω κόστους, η παρακολούθηση ανατέθηκε σε αστυνομικό που υπηρετούσε στο νησί.
ΤΟ ΡΟΖ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ
Ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙΣ ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κυκλοφορούσε στους Λειψούς με το ψευδώνυμο «Μιχάλης Οικονόμου». Εκεί η σύντροφός του, κυρία Μαρί-Τερέζ Πεϊνό διατηρούσε εξοχική βίλα χρώματος ροζ, γεγονός που την είχε φέρει σε σύγκρουση με τον δήμο. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και υπέρ του χρώματος της οικίας υπέγραψαν διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνώνόπως η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου, ο ζωγράφος Γιώργος Ζογγολόπουλος και άλλοι -, κάποιοι εκ των οποίων είτε δεν γνώριζαν το ζευγάρι είτε ήξεραν τον Γιωτόπουλο ως «Οικονόμου». Η υπόθεση του χρώματος της βίλας μάλιστα, έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εξέλιξη των αποκαλύψεων κατέστησε τη ροζ βίλα εσαεί αξιοθέατο για τους «σκαφάτους» του Αιγαίου.
«Αντιπαθώ τον Γιωτόπουλο γιατί σκότωσε τη…17Ν που κρύβει ο κάθε Ελληνας μέσα του, αφού κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν προσφέρει τόσα λίγα στους πολίτες του.Ούτε τρομοκρατία δεν μπορούμε πια να φτιάξουμε σε αυτή τη χώρα!Ηρωοποιήθηκαν από ένα ανύπαρκτο κράτος» σχολιάζει σημαίνων κάτοικος του νησιού, απηυδισμένος με το ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Για τον ίδιο λόγο, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις εκλογές του 2007 ψήφισαν μόλις 97(!) από τους 1.115 εγγεγραμμένους…
Το εξοχικό στη Γαύδο
ΤΗ ΜΙΚΡΗ Γαύδο των 55 μονίμων κατοίκων επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι ο μελισσοκόμος Δημήτρης Κουφοντίνας (φωτογραφία), παρέα με τη νυν σύζυγό του, κυρία Αγγελική Σωτηροπούλου , αλλά και τον Σάββα Ξηρό . Εχτισαν ένα μικρό σπίτι στην παραλία του Σαρακίνικου στα βόρεια του νησιού και τα κουφώματα περάστηκαν από τον ίδιο τον Ξηρό. Σήμερα τη Γαύδο επισκέπτεται μόνον η επίσης μελισσοκόμος Σωτηροπούλου, παρέα με τον γιο της. «Ο Κουφοντίνας ερχόταν στη Γαύδο κάθε χρόνο για 10-15 ημέρες.Ηταν πάρα πολύ ήσυχος και όταν μάθαμε τι έγινε,πέσαμε από τα σύννεφα.“Αποκλείεται” λέγαμε “τόσο ήσυχος άνθρωπος να είναι τρομοκράτης”. Ηταν απίστευτο για εμάς» σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου κ. Ε.Λαμπάκης, ανατρέχοντας σε εκείνες τις ημέρες, που μάλλον θα αργήσουν να ξαναέρθουν στην εσχατιά της Ευρώπης.