Το… ταξίδι στα Κύθηρα των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχε στόχο παρακολούθησης και δύο φίλους του ζεύγους Μαζιώτη- Ρούπα. Αυτό αναφέρουν κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι εξακολουθούν να απορούν για τη συγκεκριμένη επιλογή καθώς, όπως ομολογούν, οι δύο άνδρες αποτελούν γνωστά μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα Κύθηρα και δεν έχουν προκαλέσει ερωτήματα ποτέ και σε κανέναν. Για τον Νίκο Μαζιώτη βέβαια οι παρακολουθήσεις αποτελούσαν συχνό φαινόμενο, όπως κατά καιρούς κατήγγελλε σε επιστολές σε απογευματινή εφημερίδα.

Εμπνευσή του για την είσοδό του στον αντιεξουσιαστικό χώρο ήταν η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά το 1985. Τη δεκαετία του 1990 πέρασε από το εδώλιο του Στρατοδικείου καθώς δήλωνε αρνητής στράτευσης. Το 1994 συνελήφθη με άλλα 51 άτομα στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ, ενώ την επόμενη χρονιά βρισκόταν ανάμεσα στους «500» που είχαν καταλάβει το Πολυτεχνείο. Και για τις δύο αυτές ενέργειές του καταδικάστησε σε φυλάκιση με αναστολή.

Το 1998 συνελήφθη για την τοποθέτηση βόμβας (δεν εξερράγη) στο υπουργείο Ανάπτυξης και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης. «Από τη φυλακή θα βγω με το κεφάλι ψηλά,αμετανόητος και πιο δυνατός»: αυτό διεκήρυττε τότε μέσα από την Α΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού δηλώνοντας «κοινωνικός επαναστάτης».

Ο 40χρονος- και αδελφός ιερέα- δεν απαρνήθηκε τις πράξεις του. Το Εφετείο στο οποίο προσέφυγε δέχθηκε ότι, ακόμη και αν γινόταν έκρηξη της βόμβας, καμία ζωή δεν θα κινδύνευε και μείωσε την ποινή του, εξέλιξη που έβγαλε τον Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό. Εκτοτε έχει προχωρήσει σε σωρεία καταγγελιών για παρακολούθησή του από την Αστυνομία και για βάναυση συμπεριφορά εκ μέρους της.