Η απουσία του όρου γενοκτονία «μηδενίζει» για τους επιζήσαντες της Σρμπρένιτσα την επίσημη συγγνώμη της Σερβίας, που ήλθε 15 χρόνια μετά τη σφαγή 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων.
«Για εμάς, δεν σημαίνει τίποτα» δεδομένου ότι δεν αναφέρεται ο όρος γενοκτονία, δηλώνει η υπεύθυνη του συνδέσμου Γυναίκες της Σρμπρένιτσα κυρία Χάιρα Τσάτιτς,, η οποία έχασε τον άνδρα και τον γιο της στη σφαγή του 1995.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν στη Σρμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995).
Πρόκειται για τη χειρώτερη θηριωδία του πολέμου στην Βοσνία και τη μόνη που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
«Γνωρίζουμε ότι εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ολόκληρη τη Βοσνία, όμως έχουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που λέει ότι στη Σρμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία» τονίζει η κυρίαΤσάτιτς.
Περίπου 100 γυναίκες που επέζησαν της σφαγής συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στη Σρεμπρένιτσα, στο μνημείο Ποτοτσάρι, εκεί που θάφτηκαν τα πρώτα 700 θύματα της σφαγής.
«Είμαστε εξοργισμένες από αυτή τη διακήρυξη που θα έπρεπε, για το καλό των επόμενων γενιών, να περιλαμβάνει τον όρο γενοκτονία» προσέθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία γυναίκα 55 ετών, που έχασε τον αδερφό της και ακόμα τρία μέλη της οικογένειάς της στη σφαγή.
Στη διακήρυξη που υιοθέτησε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζεται η σφαγή της Σρμπρένιτσα και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων «γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία».
Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά, έντονη συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Το ICJ είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.