Σήμα κινδύνου Προβόπουλου προς το Μέγαρο Μαξίμου

Σήμα κινδύνου έλαβε και έσπευσε να μεταδώσει χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου , ο οποίος πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου το πρωί, προτού ο Πρωθυπουργός προεδρεύσει σε δύο διαδοχικές συσκέψεις του «διαθεσμικού» οργάνου και του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Σήμα κινδύνου έλαβε και έσπευσε να μεταδώσει χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου , ο οποίος πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου το πρωί, προτού ο Πρωθυπουργός προεδρεύσει σε δύο διαδοχικές συσκέψεις του «διαθεσμικού» οργάνου και του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο των επισημάνσεων, οι οποίες εν πολλοίς διατυπώθηκαν εν είδει τελεσιγράφου, ήταν ο επείγων χαρακτήρας της τήρησης του Προγράμματος, στοιχείο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τη δίνη των υψηλών spreads και της αγωνιώδους αναζήτησης αξιοπρεπών όρων δανεισμού.

Κυρίαρχη διαπίστωση που άκουσε και, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπ΄ όψιν ο κ. Παπανδρέου ήταν πως η δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ θα είναι απαραίτητη και κατά τη διετία 2011-2012. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επεμβάσεις στο φορολογικό σκέλος και ότι αυτό που προέχει πλέον και παρακολουθείται στενά από τις αγορές είναι, από τη μία πλευρά, η επιμελής και αποτελεσματική προσπάθεια περιστολής των δαπανών του Δημοσίου και, από την άλλη, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οι χθεσινοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος και στο πλαίσιο αυτό μετέδωσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την αίσθηση της αναγκαιότητας για εμπλουτισμό της πολιτικής παρέμβασης της κυβέρνησης με άμεσες ενέργειες (και νομοθετικές πράξεις) στο σκέλος της ανάπτυξης και ειδικότερα με: * Ανοιγμα αγορών και υπηρεσιών.

* Ταχείες και ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

* Αναδιάρθρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και φυσικά * Εξυγίανση των τομέων ασφάλισης και Υγείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.