Δεν «περπατάει» το 7ετές ομόλογο

Εντονο προβληματισμό για την επιτυχή υλοποίηση του εφετινού δανειακού προγράμματος και την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε βάθος τριετίας, δημιουργεί σε κυβέρνηση και αγορές ο χαμηλός βαθμός κάλυψης της έκδοσης του επταετούς ομολόγου τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά και οι νέες πιέσεις που δέχθηκε σχεδόν το σύνολο των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου χθες, στέλνοντας τα spreads εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιβαρυντικά στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε ΧΑ και ΗΔΑΤ ...

Εντονο προβληματισμό για την επιτυχή υλοποίηση του εφετινού δανειακού προγράμματος και την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε βάθος τριετίας, δημιουργεί σε κυβέρνηση και αγορές ο χαμηλός βαθμός κάλυψης της έκδοσης του επταετούς ομολόγου τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά και οι νέες πιέσεις που δέχθηκε σχεδόν το σύνολο των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου χθες, στέλνοντας τα spreads εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιβαρυντικά στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε ΧΑ και ΗΔΑΤ λειτούργησε και η σύγχυση που προκάλεσε η επανέκδοση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

20ετούς ομολόγου, λήξεως Οκτωβρίου 2022 με κουπόνι 5,9%, λόγω της μη επίτευξης του μέγιστου στόχου του 1 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές που έγιναν τελικά δεκτές περιορίστηκαν σε 390 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές διέγνωσαν αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει τα κεφάλαια που ζήτησε με λογικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη δίνη των πιέσεων μετοχές και ομόλογα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συγκεκριμένη επανέκδοση πραγματοποιήθηκε για τεχνικούς λόγους, προκειμένου να καλυφθούν «ανοιχτές» θέσεις βασικών διαπραγματευτών της αγοράς. Σε σχέση με την απόδοση του ομολόγου, από τον ΟΔΔΗΧ επισημαίνουν ότι ανήλθε στα επίπεδα του 6% όταν στην αγορά η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφωνόταν υψηλότερα κατά τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης, στο 6,45%. «Η επανέκδοσή του έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη. Στη δεδομένη περίπτωση οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω από τη συγκεκριμένη λήξη ήταν 39-44 μονάδες βάσης υψηλότερες από την απόδοση που το εκδώσαμε» υποστηρίζει ο ΟΔΔΗΧ.

Επιπλέον υπογραμμίζεται από κύκλους του οργανισμού ότι το χαμηλότερο ύψος των τελικών προσφορών σε σχέση με τον αρχικά γνωστοποιηθέντα στόχο οφείλεται σε λάθος υπολογισμούς των βασικών διαπραγματευτών, σχετικά με τα «χαρτιά» που χρειάζονταν για την κάλυψη των short θέσεών τους. Ωστόσο η ζημιά για τα ελληνικά αξιόγραφα είχε ήδη γίνει, καθώς την ευφορία που δημιούργησε σε πρώτη φάση η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών διαδέχθηκε ο σκεπτικισμός, μετά τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες πτυχές της συμφωνίας που επετεύχθη προβλέπουν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή της. Οπως τονίζουν αναλυτές, αν και το ζητούμενο δεν είναι η χρήση της διμερούς από ΔΝΤ και ΕΕ βοήθειας, τα εμπόδια που μεσολαβούν προτού λάβει η Ελλάδα τη σχετική χρηματοδότηση, σε κάθε περίπτωση μειώνουν την ισχύ του «όπλου» που έχει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχώρησε κατά 1,95%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στην ΗΔΑΤ, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να σκαρφαλώνει στο 6,43%, υψηλότερα κατά 335 μ.β. έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις μικρές διάρκειες, με το spread στα πενταετή ομόλογα να διαμορφώνεται άνω των 375 μ.β. και στα τριετή άνω των 415 μ.β. Ανοδικά κινήθηκε και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, με την τιμή του Credit Default Swap (CDS) των πενταετών ομολόγων να επανέρχεται εκ νέου σε επίπεδα άνω των 335 μ.β.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου (φωτογραφία)

μέσα στον Απρίλιο θα εκδοθούν γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, για τις 13 Απριλίου προγραμματίζεται η έκδοση τίτλων εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας και μία εβδομάδα αργότερα τρίμηνης διάρκειας.

Ως σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περί τα 24 δισ.

ευρώ, τα οποία καλύπτουν τις αναχρηματοδοτήσεις του χρέους του ως και τον Απρίλιο. Ο επόμενος κρίσιμος μήνας είναι ο Μάιος, καθώς τότε ο ΟΔΔΗΧ θα κληθεί να αναζητήσει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.