Αποφάσεις με σημασία

Ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Πέρα από την απόφαση που αφορά την Ελλάδα, οι συζητήσεις αλλά και οι αποφάσεις που πάρθηκαν επεκτείνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη και εμμέσως φθάνουν στις δομές της ΕΕ. Το πρώτο που προέκυψε από τη διάσκεψη είναι ότι ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπουί απέκτησε κύρος. Αυτός ο ως πρόσφατα άγνωστος Βέλγος ανέλαβε τον ρόλο του προεδρεύοντος, στέλνοντας στην αφάνεια τον κ. Θαπατέρο της Ισπανίας η οποία έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο.

Ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Πέρα από την απόφαση που αφορά την Ελλάδα, οι συζητήσεις αλλά και οι αποφάσεις που πάρθηκαν επεκτείνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη και εμμέσως φθάνουν στις δομές της ΕΕ.

Το πρώτο που προέκυψε από τη διάσκεψη είναι ότι ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπουί απέκτησε κύρος. Αυτός ο ως πρόσφατα άγνωστος Βέλγος ανέλαβε τον ρόλο του προεδρεύοντος, στέλνοντας στην αφάνεια τον κ. Θαπατέρο της Ισπανίας η οποία έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο. Ηταν ο Ρομπουί που έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες την πρόσκληση για το Συμβούλιο με τα θέματα της ατζέντας και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει την προεδρία, όπως γινόταν άλλοτε. Αλλά και η απόφαση των «27» που καλύπτει το όλο πρόβλημα της ευρωζώνης τού ανέθεσε αρμοδιότητες τις οποίες θα έπρεπε να αναλάμβανε η Κομισιόννα παρακολουθεί την τήρηση των νομισματικών κανόνων της ΕΕ. Αυτό φέρνει τον κ. Ρομπουί πολύ κοντά στη θέση του προέδρου της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος κ. Μπαρόζο είδε όχι μόνο να αγνοείται η Κομισιόν «του» σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της πορείας συντονισμού των οικονομικών πολιτικών αλλά και να αμφισβητείται η σοβαρότητα του προγραμματισμού της. Η ατζέντα λ.χ. «2020» για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ χαρακτηρίζεται «εξωπραγματική», μολονότι έλαβε μια κατ΄ αρχήν έγκριση από τους «27». Στα «πλην» του κ. Μπαρόζο και η απόφασή του να τοποθετήσει εκπρόσωπο της ΕΕ στην Ουάσιγκτον τον πρώτο σύμβουλό του καθώς και η παρασκηνιακή σύγκρουσή του με την καγκελάριο Μέρκελ για το deal σχετικά με την Ελλάδα.

Και του κ. Τρισέ το κύρος δέχτηκε πλήγμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον μέρος του deal, παρά τις αντιρρήσεις του οι οποίες συνέκλιναν στις ανησυχίες του μήπως «ο αμερικανικός παράγων»- δηλαδή η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ- δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωζώνη.

Αλλά στο Συμβούλιο ακούστηκαν εξαγγελίες και διατυπώθηκαν υπονοούμενα που οδηγούν στην επανεξέταση ορισμένων βασικών θεσμών της ΕΕ, περιλαμβανομένου και αυτού του Συμφώνου της Λισαβόνας. Ο πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκε σε «επισημάνσεις ορισμένων μη λειτουργικών» κανόνων που εφαρμόζονται στη ζώνη του ευρώ αλλά η καγκελάριος Μέρκελ ήταν σαφέστατη- είναι έτοιμη, δήλωσε, «να ξαναγράψει» τους οικονομικούς θεσμούς της ΕΕ, έστω και αν αυτό προκαλέσει χρονοβόρες τριβές.

eust@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.