Υψηλούς μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εντοπίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s Ratings Services. Σε έκθεσή του με τίτλο «Αξιολόγηση Κινδύνου Τραπεζικής Βιομηχανίας: Ελλάδα» ο οίκος βαθμολογεί το εγχώριο πιστωτικό σύστημα με 5 σε μια κλίμακα μεταξύ του 1, που αποτελεί την καλύτερη βαθμολογία, και του 10. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από άποψης κινδύνων για τις τράπεζές της κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νότιος Αφρική, η Πολωνία, η Βραζιλία, η Μάλτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.
Η σχετική κατάταξη καταρτίζεται με βάση ένα σύστημα αξιολόγησης του κινδύνου των τραπεζικών συστημάτων (Βanking Ιndustry Country Risk Αssessment- ΒΙCRΑ), το οποίο ενσωματώνει την άποψη του οίκου για τα ατού και τις αδυναμίες μιας χώρας σε σχέση με τις άλλες, ως προς τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζές τους. Σύμφωνα με τη Standard & Ρoor΄s, η συγκεκριμένη θέση που έλαβε η Ελλάδα συνδυάζει τους χαμηλούς κινδύνους που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος αυτός καθαυτός, αλλά και τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της εταιρείας αξιολόγησης, το οικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες στην Ελλάδα είναι δύσκολο, λόγω της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των διαρθρωτικών αδυναμιών που εμφανίζει η χώρα. Εξάλλου τονίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία στο σύνολό της, αλλά και τα οικονομικά του κράτους. Τέλος, σημειώνεται ότι στα θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο περιλαμβάνονται το ανθεκτικό σύστημα είσπραξης και το ισχυρό τραπεζικό δίκτυο, το οποίο επιτρέπει την απορρόφηση ενός μέρους του πιστωτικού κόστους που δημιουργούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι.