Η παρακράτηση φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ αναστάτωσε την αγορά

Την απόσυρση της διάταξης, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου 2010 και η οποία περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Την απόσυρση της διάταξης, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου 2010 και η οποία περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, ενώ υπάρχει σύγχυση σε ό,τι αφορά ποιοι τομείςυπάγονται στην παραπάνω υποχρέωση.

Σημειώνεται ότιοι επιχειρήσεις υπηρεσιών υποχρεούνται σε παρακράτηση φόρου για τις συναλλαγές που κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τώρα, πλέονθα πρέπει να το κάνουν αυτό και για συναλλαγές με τρίτους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικώνείναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η παρακράτηση φόρου θα διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποδίδεται μέσα στο έτος.

Στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή μας, θα σας παρακαλούσαμε να αποσύρετε άμεσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη διάταξη με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, από την 1η Ιουλίου 2010.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, στην κυριολεξία θα στεγνώσει η αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών, θα αποστερηθούν σημαντικής ρευστότητας, και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών κύκλων εργασιών και μεγάλης κρίσης, με δυσμενέστατες συνέπειες για την επιχειρηματική τους δράση.

Είναι εμφανές ότι η φιλοσοφία της ανωτέρω διάταξης – όπως δυστυχώς και πολλών άλλων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – είναι καθαρά εισπρακτική, και βέβαια θα καταστεί αναποτελεσματική, λόγω της αδυναμίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνεχίσουν να λειτουργούν στην περίπτωση της άμεσης επιβάρυνσής τους με αυτόν τον πρόσθετο φόρο, αφού η όποια επιστροφή θα γίνει σε ένα μέσο βάθος χρόνου 15 μηνών.

Σημειώνεται δε ότι, αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το Δημόσιο έχει παγώσει και την επιστροφή ΦΠΑ.

Κύριε Υπουργέ, ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από την κυβέρνηση να παραμερίσει τις αυτάρεσκες και αυταρχικές πρακτικές, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της περί ουσιαστικού διαλόγου και κυρίως να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.