ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΜΑΡΤΙΟΣ. Παλιά πρόσεχε πολύ τα λόγια της. Η Ανγκελα Μέρκελ απέφευγε επιμελώς κάθε ρητορική κορόνα και φραστική υπερβολή. Τελευταία όμως έχει αλλάξει ριζικά στυλ. «Οποτε μιλάτε για την Ελλάδα, σκορπάτε τον πανικό» της καταλόγισε την περασμένη Πέμπτη στο Ράιχστακ, τη γερμανική Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. «Τα spreads τινάσσονται στα ύψη, ενώ το ευρώ κάνει βαθιές βουτιές».
Τέτοια αρνητικά σχόλια δεν προέρχονται μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους της. Εξίσου επικριτικές είναι και οι αγορές.
Πολλοί εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών οίκων καταφέρονται έξαλλοι εναντίον της. Ο κοινός παρονομαστής τους: Η «σκληρή» στάση της έναντι της Ελλάδας «καίει» το ευρώ, η κυρία Μέρκελ πρέπει να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή στάση, για να σώσει ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί.
Η πρόσφατη Σύνοδος των Βρυξελλών όμως έδειξε ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν εννοεί να αλλάξει τακτική. Η απόφαση που ελήφθη εκεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μελλοντικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έζησαν ξαφνικά μια εντελώς άγνωστη Ανγκελα, η οποία αντί, όπως συνήθιζε παλαιότερα, να προσπαθεί να κάνει τον καλό μεσολαβητή- χρησιμοποιώντας γι΄ αυτό και την πειθώ του πορτοφολιού της – επέβαλλε σαν οδοστρωτήρας τις απόψεις της.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές: Η πάλαι ποτέ «Μις Ευρώπη» έχει μεταβληθεί τώρα σε πολιτική «ντόμινα» της ηπείρου μας. Ανάλογα είναι και τα επίθετα που της προσάπτουν: «Μαντάμ Νον», «Μάτζι Μέρκελ», «Σιδερένια καγκελάριος » και πάει λέγοντας. Το προφίλ της νηφάλιας πολιτικού- παράγωγο και της κατάρτισής της ως φυσικού- έχει καταρρεύσει. Στη θέση του έχει μπει η εικόνα του κλασικού «ηγεμόνα»: ενός «θηλυκού Μπίσμαρκ» που θέλει να βάλει στη θέση της «ευρωπαϊκής Γερμανίας» – όπως την οραματιζόταν ο ομοϊδεάτης της πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ – τη «γερμανική Ευρώπη».
Η εξήγηση για αυτή την αλλαγή δεν είναι απλή. Σε περιόδους κρίσης, η «αλληλεγγύη της τσέπης» τείνει να εξαφανιστεί. Η Γερμανία περνά τη χειρότερη κρίση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δημόσιο έλλειμμά της διαρκώς αυξάνεται. Αυτό δεν συνιστά απειλή πτώχευσης. Ωστόσο τα περιθώρια για «γαλαντομίες» στενεύουν. Και έτσι το βλέπει και το πλατύ κοινό. Στα μάτια του, τα «εμβάσματα»- έστω και με επιτόκιοσε συμμάχους θεωρούνται «πεταμένα λεφτά». Και η κυρία Μέρκελ δεν κάνει τίποτε για να αναστρέψει αυτή την προκατάληψη.
Το αντίθετο μάλιστα. Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών χρησιμοποιεί την αρνητική στάση των ψηφοφόρων στη βοήθεια για να κερδίσει πόντους στις εκλογές της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία- με 19 εκατομμύρια κατοίκους, το πληθυσμιακά μεγαλύτερο και το οικονομικά και πολιτικά σημαντικότερο της Γερμανίας. Από την έκβαση των εκλογών θα εξαρτηθεί σε έναν βαθμό και το πολιτικό μέλλον της- ενδεχόμενη ήττα των Χριστιανοδημοκρατών, όπως αυτή διαγράφεται σήμερα, θα είναι και προσωπική της ήττα.