Υποβολή δήλωσης από τους συζύγους ή τους κληρονόμους

ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Σύμφωνα με τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61...

ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Σύμφωνα με τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, εφόσον υπάρχει γάμος, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και για τα εισοδήματα της συζύγου είναι ο σύζυγος. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου, οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

Δήλωση συζύγων που βρίσκονται σε διάσταση: Οταν οι σύζυγοι λόγω διάστασης που υπάρχει μεταξύ αυτών δεν συμβιώνουν, καθένας από τους συζύγους έχει υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση και να δηλώσει το ατομικό του εισόδημα. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης φέρει ο φορολογούμενος.

Σε περίπτωση διαζυγίου ο γάμος παύει να υφίσταται και αυτονόητο είναι ότι κάθε πρώην σύζυγος υποβάλλει δική του φορολογική δήλωση, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ενός συζύγου υπόχρεοι υποβολής δήλωσης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν ως την ημερομηνία του θανάτου είναι οι κληρονόμοι του.

Υποβολή δήλωσης σε περίπτωση πτώχευσης του ενός συζύγου: Στη διάταξη της περίπτωσης β΄ της παρ. 2

του άρθρου 61 του ΚΦΕ ορίζεται ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.

Υποβολή δήλωσης όταν ο ένας από τους συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση: Στη διάταξη της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 ορίζεται ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση όταν ο ένας από τους συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1666 του ΑΚ, σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1) Οταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίαςαδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος του τις υποθέσεις του. 2) Οταν λόγω ασιτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού εκθέτει στον κίνδυνο στέρησης τον εαυτό του, τον σύζυγο, τους κατιόντες ή ανιόντες του. Η υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο ύστερα από αίτηση του ιδίου του πάσχοντος ή του συζύγου του, εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση, ή των γονέων ή των τέκνων του ή του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως (άρθρο 1667 του ΑΚ).

Το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο που έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά νόμο να διοριστεί. Αν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συνεπώς, αν ένας από τους συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του υποβάλλει το πρόσωπο που από το δικαστήριο έχει διοριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης.

Δήλωση ανήλικων παιδιών: Με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 5 του ΚΦΕ ορίζεται ποια εισοδήματα των ανήλικων παιδιών φορολογούνται στο όνομα των γονέων τους και ποια εισοδήματα φορολογούνται στο όνομά τους.

Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, για τα εισοδήματα του ανήλικου παιδιού, τα οποία φορολογούνται στο όνομά του, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο πατέρας και αν δεν υπάρχει πατέρας ή αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, η μητέρα. Στην περίπτωση αυτή η φορολογική δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου παιδιού και υπογράφεται από τον πατέρα, ή, αν αυτός δεν υπάρχει ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, από τη μητέρα.

Για τα εισοδήματα του έτους ενηλικιώσεως υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο ίδιος ο φορολογούμενος, έστω και αν η ενηλικίωση πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του έτους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.