Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Οι ιαπωνικές εξαγωγές εκτινάσσονται Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας κατέγραψε τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη αύξησή του την τελευταία 30ετία, κατά 820% ετησίως ή 650 δισ. γεν (5,3 δισ. ευρώ). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 45,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που είναι ο γρηγορότερος ρυθμός τους στα τελευταία 28 χρόνια, διαμορφούμενες στα 5,1 τρισ. γεν, ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,5%. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο, αλλά και οι ...

Οι ιαπωνικές εξαγωγές εκτινάσσονται Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας κατέγραψε τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη αύξησή του την τελευταία 30ετία, κατά 820% ετησίως ή 650 δισ. γεν (5,3 δισ. ευρώ). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 45,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που είναι ο γρηγορότερος ρυθμός τους στα τελευταία 28 χρόνια, διαμορφούμενες στα 5,1 τρισ. γεν, ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,5%. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο, αλλά και οι εξαγωγές ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70%, ενώ η αύξηση των εισαγωγών αποδίδεται κυρίως στην ενέργεια αλλά και σε προϊόντα μεταποίησης. Η ελπίδα ότι η παγκόσμια ανάκαμψη, κυρίως της Ασίας, που απορροφά ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ιαπωνικών εξαγωγών, θα μεταφραστεί και σε εγχώρια ανάπτυξη δεν είναι ακόμη βέβαιη. Οι εξαγωγές σε σχέση με τον Ιανουάριο ήταν άλλωστε ελαφρά μειωμένες (κατά 1,7%) και κυρίως η χώρα συνεχίζει να διαθέτει τόσο αδύναμη ζήτηση ώστε ο αποπληθωρισμός συνεχίζει.

Η πιστωτική στενότητα πλήττει και τις αραβικές χώρες «Να πάρουν περισσότερο στα σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ζήτησε από τις τράπεζες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας Μουχαμάντ αλ Τζασέρ. Η πρόσβαση σε πιστώσεις έχει τόσο στενέψει που κινδυνεύει να πνίξει την οικονομική ανάκαμψη ακόμη και στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και παρά τα 400 δισ. δολάρια που δόθηκαν για τόνωση. Τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις ήταν τελείως επίπεδα πέρυσι. Η σαουδαραβική κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να στηρίξουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες» είπε ο Αλ Τζασέρ, αποδεχόμενος ότι «μερικές από τις εταιρείες αυτές δεν διαθέτουν αρκετά διάφανα λογιστικά συστήματα».

Εκτίναξη κερδών για είδη πολυτελείας Σχεδόν πενταπλασιασμό της κερδοφορίας της, από τα 31,1 στα 140,4 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε η αμερικανική αλυσίδα κοσμηματοπωλείων Τiffany για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Ιανουαρίου.

Μπορεί η μετοχή της να έπεσε 2%, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στο ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου έπειτα από την αναδιάρθρωση που είχε κάνει η εταιρεία με γενναιόδωρα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η Τiffany προσδοκά πολύ περισσότερα για το τρέχον έτος. Αλλωστε και πέρυσι, εν μέσω κρίσεως, ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 17%- έστω και χάρη κυρίως στο φθηνό δολάριο.

Οι αναδυόμενες χώρες εισβάλλουν στην πυρηνική ενέργεια Με την επιτυχία της Νότιας Κορέας να αναλάβει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Αμπου Ντάμπι, για πρώτη φορά μια αναδυόμενη χώρα εισβάλλει στο μονοπωλιακό χώρο των Αreva (Γαλλία), General Εlectric (ΗΠΑ) και Τoshiba-Westinghouse (ΗΠΑΙαπωνία). Η αγορά υπολογίζεται σε πάνω από 1.000 δισ. δολάρια επενδύσεων ως το 2030. Ενα σημαντικό τμήμα των σημερινών 440 αντιδραστήρων σε 31 χώρες πρέπει να ανανεωθεί, ενώ καμιά σαρανταριά άλλες χώρες αναζητούν πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια. Περισσότερα από 400 προγράμματα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μελέτης και κινδυνεύουν μόνο από ελλείψεις υλικών, ειδικευμένης εργατικής δύναμης ή και «πυρηνικής κουλτούρας», που φιλοδοξούν να καλύψουν χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.