Δύο γοργόνες ανάμεσα στους μάγκες του βυθού

«Oταν καταδύεσαι,νιώθεις σαν άγγελος». Με αυτές τις λέξεις επιχείρησε κάποτε να εξηγήσει ο Ζακ Υβ Κουστό τον υγρό του κόσμο στον... υπόλοιπο κόσμο. Αυτός λοιπόν ο άγνωστος και ανεξερεύνητος χώρος για τους περισσότερους από εμάς, αποτελούσε για αιώνες ανδρικό οχυρό. Από τον Θουκυδίδη και τους δύτες του που πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακουσίων ως τους «σύγχρονους» άνδρες της ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών), που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των καταδύσεων.

«Oταν καταδύεσαι,νιώθεις σαν άγγελος». Με αυτές τις λέξεις επιχείρησε κάποτε να εξηγήσει ο Ζακ Υβ Κουστό τον υγρό του κόσμο στον… υπόλοιπο κόσμο. Αυτός λοιπόν ο άγνωστος και ανεξερεύνητος χώρος για τους περισσότερους από εμάς, αποτελούσε για αιώνες ανδρικό οχυρό. Από τον Θουκυδίδη και τους δύτες του που πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακουσίων ως τους «σύγχρονους» άνδρες της ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών), που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των καταδύσεων. Αυτό το «ανδρικό» μέχρι πρότινος οχυρό επιχειρούν να κατακτήσουν δύο νέες γυναίκες: η 29χρονη κυρία Φοίβη Σκοτίδα και η 33χρονη κυρία Κατερίνα Τοπούζογλου , το πρώτο γυναικείο ζευγάρι που θα λάβει μέρος στο 4ο Κύπελλο Νέων Υποβρύχιας Αλιείας το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Απριλίου στο Πόρτο Χέλι.

«Η θάλασσα ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Θυμάμαι τα καλοκαίρια μου στο Πόρτο Χέλι, απ΄ όπου και η καταγωγή μου, να διεκδικώ από τα χέρια του πατέρα μου το ψαροντούφεκό του. Τότε δεν μ΄ άφηνε να το πάρω» θυμάται η Φοίβη Σκοτίδα, πανελλήνια πρωταθλήτρια στην ελεύθερη κατάδυση, 5η στο προπέρσινο παγκόσμιο πρωτάθλημα με άπνοια. «Ο μπαμπάς μου ήταν ο ψαροντουφεκάς του χταποδιού. Γι΄ αυτό και σήμερα τρομάζει όταν με καμάρι τού ανακοινώνω ότι έφτασα τα 48 μ. βάθος» λέει.

Αποκωδικοποιεί μάλλον ισοπεδωτικά τον τίτλο «πρωταθλήτρια»: «Πρωταθλήτρια στην ελεύθερη κατάδυση είμαι γιατί στην Ελλάδα δεν έχω ανταγωνισμό. Δεν χαίρομαι όμως καθόλου για αυτό. Στη χώρα μας δεν πρέπει να είμαστε περισσότερες από πέντε οι γυναίκες που ασχολούνται». Αντιλήφθηκε το ταλέντο της… «τυχαία». « Είμαι γραφίστρια και κάποια στιγμή πριν από έξι χρόνια κλήθηκα,λόγω αναγκών, να γράψω σε περιοδικά που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ. Ηθελαν μια γυναίκα να βουτάει και να γράφει. Σχεδόν με την πρώτη μου βουτιά έφτασα τα 40 μ.Εκτοτε το ένα έφερε το άλλο».

Στον αγώνα του Απριλίου θα κατέβει χάρη στην παρακίνηση μιας άλλης αθλήτριας του ψαροντούφεκου και φίλης της, της Κατερίνας Τοπούζογλου. «Εκανα μόντελινγκ στα πρώτα μου χρόνια και παράλληλα παρουσίαζα κάποιες ενότητες σε εκπομπές της Ρούλας Κορομηλά. Με τον αθλητισμό ασχολιόμουν πάντα. Εκανα όσα λέγονται εξτρίμ σπορ, ενώ είμαι πρωταθλήτρια του κικ μπόξινγκ» . Πώς αποφάσισε να γνωρίσει τον κόσμο του βυθού; «Φίλοι με παρακίνησαν.Εχουν περάσει τουλάχιστον 15 χρόνια από την πρώτη μου βουτιά με μπουκάλες. Επειτα πήγα σε σχολή.Το ψάρεμα με μπουκάλες εκτός από παράνομοείναι και ανήθικο. Σήμερα πια αντιπαθώ τους “μπουκαλάδες”.Βουτάνε και πιάνουν τα ψάρια στον ύπνο». Σε τι διαφοροποιούνται όσοι καταδύονται με δική τους ανάσα; «Σεβόμαστε τον βυθό. Εχουμε τέτοια παιδεία, έχουμε παρακολουθήσει σχολές. Δεν βγάζουμε παράνομα ψάρια, δεν βγάζουμε γόνους. Και δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που θα βουτήξουμε θα βγούμε με ψαριά. Ο βυθός είναι η βόλτα μας, η ηρεμία μας». Οσο για την κατάληξη των θηραμάτων; «Ή τα χαρίζουμε σε φίλους ή διοργανώνουμε ψαροφαγίες.Το ότι κρατάμε ένα είδους όπλου στα χέρια μαςδεν σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώνουμε σε κάθε βουτιά».

Η Κατερίνα επισημαίνει: «Τη Φοίβη την έκλεψα. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται και πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης αλλά της αντιπρότεινα αυτό του ψαροντούφεκου ως εκδρομή και ευκαιρία να βρεθεί στον τόπο της». «Σε αυτόν τον αγώνα όμωςέχει σημασία να βρεθούμε δύο γυναίκες σε ζευγάρι. Οι διαγωνιζόμενοι καταδύονται σε ζευγάρι και θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο με δύο γυναίκες. Μέχρι τώρα μόνο μια γυναίκα έχει βουτήξει αλλά σε ζευγάρι με άνδρα» διευκρινίζει η Φοίβη.

Φοίβη Σκοτίδα: «Η θάλασσα ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Θυμάμαι να διεκδικώ από τα χέρια του πατέρα μου το ψαροντούφεκό του»

Οι κανονισμοί είναι αυστηροί. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητών Υποβρύχιας Αλιείας κ. Νίκος Καμπάνης ξεκαθαρίζει ότι «στο ψαροντούφεκο υπάρχουν νόμοι. Κανείς δεν δικαιούται περισσότερα από πέντε κιλά ψαριών ανά κατάδυση.Μόνο στους αγώνες δεν υπάρχει περιορισμός σε κιλά.

Υπάρχουν άλλου είδους περιορισμοί με σκοπό τον ποιοτικό και ουχί τον ποσοτικό ανταγωνισμό» .

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

«Είναι η πρώτη φορά σε αγώνα υποβρύχιας αλιείας που θα βρεθούμε δύο γυναίκες σε ζευγάρι» δηλώνει η Κατερίνα Τοπούζογλου

1 Αντιλαμβάνεται το υποβρύχιο κυνήγι ως δραστηριότητα συμμετοχής στη φυσική διαδικασία του κύκλου της ζωής.

2 Σέβεται το θαλάσσιο περιβάλλον και το προστατεύει με όποιο μέσον τού είναι πρόσφορο.

3 Δεν χρησιμοποιεί παράλληλα με το υποβρύχιο ψάρεμα άλλες μεθόδους αλιείας (δίχτυ, πετονιές).

4 Δεν καμακώνει ψάρια που είναι δύσκολο να καταφέρει τελικά να συλλάβει.

5 Αντλεί ικανοποίηση από τη σύλληψη ενός θηράματος ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της και όχι βάσει ποσοτικών κριτηρίων.

6 Δεν αλιεύει ψάρια που δεν έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο.

7 Εγκαταλείπει το νερό όταν ικανοποιήσει το κυνηγετικό του ένστικτο.

8 Δεν διακινδυνεύει τη ζωή του ή τη ζωή του ζευγαριού για το θήραμα.

9 Σέβεται και διαχειρίζεται με πρόνοια τους τόπους που φιλοξενούν το θήραμα.

10 Υπερασπίζεται το δικαίωμά του να αλιεύει με ελεύθερη κατάδυση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Μερικές συμβουλές για αρχάριους
Από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητών Υποβρύχιας Αλιείας κ. Ν. Καμπάνη:

3 Να τηρούν τον κανόνα της συντροφικής εξόρμησης.

3 Να διαβάζουν τον ειδικό Τύπο και αν μπορούν να εκπαιδεύονται στα θέματα της ελεύθερης κατάδυσης, αλλά και της θαλάσσιας διάσωσης.

3 Να πληροφορούνται πάντα τον καιρό προτού ξεκινήσουν.

3 Να επιλέγουν ποιοτικό εξοπλισμό και να μη βολεύονται με κακής ποιότητας πράγματα.

3 Να προσέχουν από πού θα μπουν στο νερό και κυρίως να μεριμνούν προκαταβολικά για το πού θα βγουν αν χαλάσει ο καιρός.

3 Να μην απογοητεύονται ποτέ- κάποια στιγμή θα μάθουν να πιάνουν ψάρια με την αναπνοή τους.

3 Να μην επαναπαύονται ποτέ και να προσπαθούν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται διαρκώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.