Πίσω από το ΔΝΤ κρυβόταν ο… Ρετζέπ

Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προέκυψε ύστερα από τη χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη με τον Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Στη συνάντηση συμμετείχε για λίγο και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Η εξέλιξη αυτή, όπως και η συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι την Πέμπτη, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προέκυψε ύστερα από τη χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη με τον Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Στη συνάντηση συμμετείχε για λίγο και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Η εξέλιξη αυτή, όπως και η συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι την Πέμπτη, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγές της Ρηγίλλης εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μυστική διπλωματία», σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχει την προσοχή της στραμμένη στην επίλυσή τους.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, και συγκεκριμένα στο «Φόρουμ των Βρυξελλών», μια εκδήλωση της γνωστής δεξαμενής σκέψης German Μarshall Fund που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη βελγική πρωτεύουσα. Εφέτος το θέμα της ήταν η Τουρκία και οι εξελίξεις στη χώρα αυτή. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μπαγίς, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησής του με τους κκ. Παπανδρέου και Παμπούκη προέβη σε εντυπωσιακές δηλώσεις. Σύμφωνα με τον τούρκο διαπραγματευτή, ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, με τη συμμετοχή και μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ανατολή», ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι αναμένονται «συγκεκριμένες αποφάσεις» (concrete decisions). «Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φιλία» τόνισε ο τούρκος διαπραγματευτής και πρόσθεσε ότι οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα εξετάσουν την πιθανότητα μείωσης των αμυντικών δαπανών. Δεν δίστασε επίσης να επισημάνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες «θα ανακουφίσει οικονομικά την Ελλάδα και θα έχει την ευκαιρία από εδώ και πέρα να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία». Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, όπου εμφανίστηκε αμετακίνητος. «Η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη αν η Ευρωπαϊκή Ενωση τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και υιοθετήσει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μαζί τους» είπε.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι την Τρίτη 30 Μαρτίου (τελευταία ημέρα του τρέχοντος γύρου διαπραγματεύσεων) θα υπογραφεί προσύμφωνο λύσης του Κυπριακού ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον κ. Χριστόφια.

«Την Τρίτη δεν θα υπογραφεί τέτοιο κείμενο» ξεκαθάρισε ο κ. Χριστόφιας. «Δεν είναι θέμα υπογραφής,γιατί τα περί υπογραφής οδηγούν αλλού.Οδηγούν σε ενδιάμεση συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ενδιάμεση συμφωνία εν μέσω συνομιλιών και όταν εκκρεμούν συζητήσεις πάνω σε πέντε από τις επτά πτυχές του Κυπριακού» πρόσθεσε. Το θέμα, είπε, θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου στις 7 Απριλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.