Συνέντευξη Μπαρόζο – Ρομπάι«Ισορροπημένη και αποτελεσματική» η συμφωνία είπε o Ρομπάι – Για «δίχτυ ασφαλείας» μίλησε ο Μπαρόζο

Θετικές ήταν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Δίχτυ ασφαλείας» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ζ.Μπαρόζο, για «ισορροπημένη και αποτελεσματική» συμφωνία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕ, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι Νικολά Σαρκοζί και Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Θετικές ήταν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Δίχτυ ασφαλείας» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ζ.Μπαρόζο, για «ισοροπημένη και αποτελεσματική» συμφωνία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕ, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ν.Σαρκοζί.

«Ισορροπημένη και αποτελεσματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα».

Ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου. Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτι το οποίο και έκανε εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.

Ως προς την αλληλεγγύη, σήμερα οι χώρες του ευρώ αποφάσισαν ένα μηχανισμό στήριξης με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός, διευκρίνισε ο κ. Ρομπάι θα είναι κατά βάση ευρωπαϊκός και θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν διαπιστώνεται ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής ή ασύμφορη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι κατά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroup διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Ο πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα. «Με τη σημερινή μας απόφαση συμπληρώθηκαν ουσιαστικά τα κενά της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου» ανέφερε.

Τόνισε, ακόμα, ότι με τη σημερινή συμφωνία οι χώρες του ευρώ κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση και δεσμεύτηκαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Η απόφαση, είπε, συμβάλει στην παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η απόφαση συμπίπτει με την εθνική εορτή της Ελλάδας, καθώς και με την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚ. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής βοήθειας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία.

«Είναι μια τέλεια λύση, η οποία απαντά στο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Δεν υπάρχει σύγκριση με Πορτογαλία

Ερωτηθείς ο κ. Ρομπάι για το αν η Πορτογαλία θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, απάντησε ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι εντελώς διαφορετικές και δεν μπορεί να συγκριθούν. Τόνισε επίσης ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν δεν υπήρχε η απάτη των στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων.

«Για την Πορτογαλία το πρόβλημα τίθεται συνολικά σε άλλους όρους» είπε, σημειώνοντας ότι «οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες καθόλου και οι αγορές πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και να το λαμβάνουν υπόψη τους και στο μέλλον».

Ικανοποίηση Σαρκοζί

«Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνησης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, αφού -όπως είπε- οι πάντες αναμένουν ότι οι συνθήκες των αγορών που ισχύουν για την Ελλάδα σταδιακώς θα εξομαλυνθούν.

Σημείωσε επίσης ότι ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξασφαλίζει την Ελλάδα ότι θα μπορέσει να θέσει σε ισχύ τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει χωρίς να απειλείται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τις παράλογες συμπεριφορές των αγορών.

Ερωτηθείς επίσης σε ποια κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα κριτήρια ενεργοποίησης «δεν θα είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά».

Για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της Γαλλίας αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο οικοδομείται, δηλαδή με συνεχείς συμβιβασμούς.

Όσον αφορά στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Ν.Σαρκοζί είπε ότι δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Καταλήγοντας, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι οι αγορές γνωρίζουν πλέον ότι τόσο η ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και εάν χρειαστεί θα την ενισχύσουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.