Πώς και γιατί δημιουργήθηκε το Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα

Η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπεται στην Τελική Πράξη της Συνδιάσκεψης στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ (22 Ιουλίου 1944). Και οι δύο θεσμοί ορίστηκε να λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το ΔΝΤ ειδικότερα είχε μια διπλή αποστολή: να βοηθήσει στον επανακαθορισμό των διεθνών συναλλαγματικών ισοτιμιών και στη μετατρεψιμότητα των διαθεσίμων των χωρών μετά τη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάργηση του «κανόνα χρυσού».

Η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπεται στην Τελική Πράξη της Συνδιάσκεψης στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ (22 Ιουλίου 1944). Και οι δύο θεσμοί ορίστηκε να λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ΔΝΤ ειδικότερα είχε μια διπλή αποστολή: να βοηθήσει στον επανακαθορισμό των διεθνών συναλλαγματικών ισοτιμιών και στη μετατρεψιμότητα των διαθεσίμων των χωρών μετά τη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάργηση του «κανόνα χρυσού».

Επειτα όμως από την πρώτη ενεργειακή κρίση του 1973 το ΔΝΤ μετατράπηκε σιγά σιγά σε έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο «προστρέχουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια και να αποκαταστήσουν τις ανισορροπίες στα ισοζύγια πληρωμών τους. Από την κρίση του 1981-1982 και εντεύθεν οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έκλεισαν τις πόρτες τους στον Τρίτο Κόσμο και έθεσαν ως πρωταρχικό στόχο τους να επιτύχουν την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους των λεγόμενων αναπτυσσόμενων χωρών. Η δημοσιονομική τάξη αναδείχθηκε σε οικονομικό αξίωμα και σε πολιτική αξίωση διεθνώς. Ας μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ είχε ήδη εκλεγεί (από το 1980) ο Ρόναλντ Ρίγκαν και στη Βρετανία (από το 1979) η Μάργκαρετ Θάτσερ, οι ηγέτες που επέβαλαν την πολιτική επικράτηση των οικονομικών αρχών της Σχολής του Σικάγου, του αποκαλούμενου «νεοφιλελευθερισμού».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε ξεσπάσει ο πόλεμος Ιράν- Ιράκ, το πετρέλαιο είχε γίνει πανάκριβο, πολλές δυτικές οικονομίες είχαν πέσει σε ύφεση και οι ισολογισμοί πολλών μεγάλων επιχειρήσεων ήταν απογοητευτικοί. Ετσι η ροή των κεφαλαίων άλλαξε όπως τα… νερά του Ευρίπου: το χρήμα άρχισε να κατευθύνεται από τον φτωχό Νότο προς τον πλούσιο Βορρά! Στην Εκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1992 αποκάλυψε ότι από το 1983 ως το 1990 η καθαρή εκροή κεφαλαίων από τον Τρίτο Κόσμο με προορισμό τις πλούσιες χώρες έφθασε στα 150,5 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για ποσό που ισοδυναμεί (αν αποπληθωριστεί) με το διπλάσιο των κονδυλίων που προέβλεπε το περίφημο Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.