Συνέχεια στην άνοδο για δεύτερη ημέρα έδωσαν οι αισιόδοξοι επενδυτές, προεξοφλώντας ευνοϊκή έκβαση στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης με πολιτική αρωγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα ρεαλιστικά σενάρια που εξετάζονταν εν όψει της Συνόδου Κορυφής, σήμερα και αύριο, καθώς και εκείνα που διατυπώθηκαν από πλήθος ευφάνταστων ειδημόνων, θα αποτιμηθούν στις αγορές εν μέρει στην αυριανή συνεδρίαση. Την προσεχή εβδομάδα θα είναι γνωστές οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο. Επικρατέστερο σενάριο ήταν η συνδυασμένη αρωγή, μέσω μηχανισμού στήριξης υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διασφαλίσει πρόσβαση της Ελλάδας σε διαθέσιμα κεφάλαια με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το πλήθος των προσπαθειών που καταβλήθηκαν ως τώρα έδωσαν προβάδισμα στην πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της. Εάν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο το θέμα θα είχε λήξει πολύ νωρίτερα. Η παρέλευση του χρόνου και οι επιθετικές αντιδράσεις των αγορών ωστόσο συνηγορούν στην ανάγκη συσπείρωσης των πολιτικών και οικονομικών εταίρων της Ευρώπης.
Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πιο κοντά στην πιθανότητα να επισπευτεί η εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα έφερε και η «επίθεση» που ξεκίνησε εναντίον της Πορτογαλίας χθες. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Fitch προκάλεσε πιέσεις όχι μόνο στα χρηματιστήρια της Ιβηρικής, αλλά και της Ευρώπης, ανακαλώντας μνήμες ανάλογες του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η Ελλάδα δέχθηκε το πρώτο «συντονισμένο» πλήγμα. Στη χρονική στιγμή που έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή (γύρω στο μεσημέρι), τo Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε σχεδόν όλα τα αρχικά του κέρδη, καθώς από το υψηλό των 2.082 μονάδων υποχώρησε χαμηλότερα των 2.050 μονάδων μέσα σε διάστημα μόλις μισής ώρας. Ωστόσο, παρά την αιφνίδια αναστροφή τάσης, ο γενικός δείκτης απέφυγε να περάσει σε αρνητικό έδαφος και ανακτώντας την ανοδική του φορά στη συνέχεια έκλεισε στις 2.062,94 μονάδες με άνοδο 0,78%. Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε ελαφρώς τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ στο κλείσιμο 81 μετοχές ενισχύθηκαν, 84 υποχώρησαν και 152 παρέμειναν αμετάβλητες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εγχώριο χρηματιστήριο διατήρησε την ανοδική του τάση, «αγνοώντας» και άλλες αρνητικές εξελίξεις. Κυριότερες εξ αυτών ήταν η εκ νέου υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς και η επιβράδυνση των ρυθμών αποκλιμάκωσης των spreads. Λίγο μετά το μεσημέρι τα spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα αντέδρασαν ανοδικά από την περιοχή των 320 μονάδων βάσης, αποτυπώνοντας την εκτίμηση των επενδυτών ότι ίσως τελικά απαιτηθεί και η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο ο δανεισμός της χώρας παραμένει υψηλός.
Για να αποφύγει η χώρα αυτή την εκδοχή ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταθέσουν σαφείς δεσμεύσεις για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ελλάδας κατά τη σημερινή και αυριανή σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Την ανάγκη να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα εντός της εβδομάδας, διαφορετικά το ευρώ θα δεχθεί «σοβαρές πιέσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, υπάρχει μια σειρά εναλλακτικών λύσεων προς εξέταση, ενώ επανέλαβε ότι δεν «υπάρχει πρόβλημα» στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία, αφού «ΕΕ και ΔΝΤ έχουν στενή σχέση. Είμαστε εταίροι».