Η «εκτροπή» της Google εξόργισε το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ Με οργή αντέδρασε η Κίνα στην απόφαση της Google να παραπέμπει τους χρήστες στην ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk, η οποία δεν υπάγεται σε λογοκρισία. Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού και του Πεκίνου έχει κλιμακωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Google απείλησε να αποσυρθεί πλήρως από την Κίνα λόγω της λογοκρισίας και των επιθέσεων από κινέζους χάκερ. « Ξένες εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους.

ΠΕΚΙΝΟ Με οργή αντέδρασε η Κίνα στην απόφαση της Google να παραπέμπει τους χρήστες στην ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk, η οποία δεν υπάγεται σε λογοκρισία. Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού και του Πεκίνου έχει κλιμακωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Google απείλησε να αποσυρθεί πλήρως από την Κίνα λόγω της λογοκρισίας και των επιθέσεων από κινέζους χάκερ.

« Ξένες εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε δώσει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στην Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της, καθώς και για τη στάση της » δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα Διαδικτύου της κινεζικής κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης.

Παρ΄ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ΤσινΓκανγκ υπογράμμισε ότι η κίνηση της Google είναι μια μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρείας και δεν θα επηρεάσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αν δεν πολιτικοποιηθεί από άλλους.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την « απογοήτευσή » του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και της Κίνας, δηλώνοντας όμως ότι « η Google έλαβε την απόφασή της βάσει αυτού που θεωρεί ότι είναι προς όφελός της », όπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Χάμερ, ο οποίος τόνισε ότι « σέβεται την απόφασητης εταιρείας ».

Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι έχει ήδη συζητήσει « απευθείας με την κινεζική κυβέρνηση για τις ανησυχίες του στο συγκεκριμένο πρόβλημα », το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτά που προκάλεσαν ένταση τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Παρά το γεγονός ότι η κίνηση της Google δεν σήμανε την κατάργηση της λογοκρισίας στην Κίνα, δεδομένου ότι η εταιρεία με την κίνησή της άφησε απλώς αυτό το έργο στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, η απόφαση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.