Ασφαλιστικό – σοκ σε δύο δόσεις

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα σοκάρουν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των Ταμείων που θα ανέλθουν σε 3,8 δισ. ευρώ εφέτος και 5,2 δισ. ευρώ το 2011. Μπροστά στα, κατά κυριολεξία, άδεια Ταμεία η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στη λήψη των εξής μέτρων που θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις: 1 Τα άμεσης εφαρμογής που αποσκοπούν κυρίως σε ακύρωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως οι εθελούσιες έξοδοι στον δημόσιο τομέα, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από το 2013, περικοπές παροχών και σε εξεύρεση νέων πόρων για τα Ταμεία.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα σοκάρουν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των Ταμείων που θα ανέλθουν σε 3,8 δισ. ευρώ εφέτος και 5,2 δισ. ευρώ το 2011.

Μπροστά στα, κατά κυριολεξία, άδεια Ταμεία η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στη λήψη των εξής μέτρων που θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις:

1 Τα άμεσης εφαρμογής που αποσκοπούν κυρίως σε ακύρωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως οι εθελούσιες έξοδοι στον δημόσιο τομέα, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από το 2013, περικοπές παροχών και σε εξεύρεση νέων πόρων για τα Ταμεία. Και 2 Σε αυτά που εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2018. Τα εν λόγω μέτρα οδηγούν σε μείωση των συντάξεων με την εφαρμογή ανταποδοτικού συστήματος προσδιορισμού τους, σε ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο Ταμείο Υγείας και σε καθιέρωση προνοιακής σύνταξης για τους ανασφάλιστους. Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λογίζεται η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργατικού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Η πλήρης σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα 40 χρόνια εργασίας και όχι τα 35 όπως ισχύει σήμερα.

Το νέο στοιχείο είναι ότι για τους ασφαλισμένους από το 1993 για τους οποίους ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65ο έτος για όλους) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προβλέπεται η «παράλληλη ασφάλιση», χωρίς όμως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 (και οι δημόσιοι υπάλληλοι) στα μεγάλα ενοποιημένα Ταμεία που θα δημιουργηθούν:

– Το ΙΚΑ για τους μισθωτούς.

– Ο ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και – Ο ΟΓΑ για τους αγρότες.

«Το Βήμα» σήμερα παρουσιάζει το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ προκειμένου να ενημερώσει και να προετοιμάσει τους βουλευτές εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Στο κείμενό του ο υπουργός περιγράφει με μελανά χρώματα τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό προκειμένου να στηρίξει τα μέτρα στα οποία συμφώνησε με τις Βρυξέλλες και δρομολογεί. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το σωρευμένο έλλειμμα (χρέος) του συστήματος συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης θα προσεγγίσει τις προσεχείς δεκαετίες ως το 2040 το 250% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές). Μάλιστα, οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας, οι οποίες υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αισιόδοξες. Επομένως, η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.