Ας δανειστούμε επιτέλους

Στην οικονομία υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής ο οποίος στη χώρα μας υπολογίζεται σε 1,2 και σχετίζει το έλλειμμα με το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ελλείμματος αντίστοιχα το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται κατά 1,2%. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στους κοινοτικούς η κυβέρνηση προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2012, από το 12,7% όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα, θα πρέπει να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 12%.

Στην οικονομία υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής ο οποίος στη χώρα μας υπολογίζεται σε 1,2 και σχετίζει το έλλειμμα με το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ελλείμματος αντίστοιχα το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται κατά 1,2%. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στους κοινοτικούς η κυβέρνηση προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2012, από το 12,7% όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα, θα πρέπει να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 12%. Επειδή όμως το έλλειμμα υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει με τις σημερινές τιμές να μειωθεί κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (υπάρχει επανατοκισμός ετήσιος), που σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα πρέπει συνολικά ως το 2012 να μειωθεί κατά 20%.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ανεργία που θα ξεπεράσει το 20% και μπορεί να αγγίξει και το 25% (ένας στους τέσσερις του ενεργού πληθυσμού θα είναι άνεργος!). Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2009, προτού ακόμη ληφθούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης του Μαρτίου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περίπου κατά 8% σε σχέση με το 2008, φθάνοντας στα 240 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 260 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 12%…

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης (καθοδικό σπιράλ το χαρακτηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές) και είναι πολύ πιθανόν- αν και απευκταίοτα νέα μέτρα να φέρουν και άλλα, ακόμη πιο επώδυνα, αφού οι εισπράξεις φόρων θα είναι λιγότερες όσο και αν παταχθεί η φοροδιαφυγή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς ο παραγόμενος εθνικός πλούτος (άρα και η φορολογητέα ύλη) θα βαίνει διαρκώς συρρικνούμενος…

Το τι θα έπρεπε να γίνει είναι γνωστό. Από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε τον Οκτώβριο να εμφανίσει το έλλειμμα στο 12,7%, ενώ η Εurostat το εμφάνιζε στο 8% (είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό μέσα σε πέντε χρόνια, η πρώτη ήταν με την απογραφή Αλογοσκούφη) θα έπρεπε να ανακοινωθεί μια δέσμη μέτρων πολύ πιο ήπια από αυτή του Μαρτίου, έτσι ώστε να διώξουμε τους κερδοσκόπους από τα χωράφια μας…

Υπενθυμίζουμε ότι όταν η Ιρλανδία αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων και έκτοτε ουδείς ασχολείται με τη συγκεκριμένη χώρα.

Τι πρέπει να γίνει; Να σταματήσουμε τις άσκοπες περιοδείες και να βγούμε να δανειστούμε από την αγορά έστω και με αυτά τα τοκογλυφικά επιτόκια που θα επιβαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον. Μπορούμε να το αντέξουμε.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη βιοτεχνολογία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.