Πτώση-ρεκόρ για το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου

Η αβεβαιότητα μετά και τις νέες σκληρές απαιτήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στη χώρας μας άσκησαν χθες εκ νέου πιέσεις στο ευρώ. Οι κερδοσκόποι παίζουν και πάλι με το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το χρέος της (default) διότι οι όροι που θα της επιβληθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είναι επαχθέστεροι των ευρωπαϊκών όρων. Σημειωτέον ότι μεταξύ των απαιτήσεων που έθεσε η κυρία Μέρκελ είναι και το ότι θα πρέπει να προηγηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ και να ακολουθήσει, αν χρειαστεί, η βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.

Η αβεβαιότητα μετά και τις νέες σκληρές απαιτήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στη χώρας μας άσκησαν χθες εκ νέου πιέσεις στο ευρώ. Οι κερδοσκόποι παίζουν και πάλι με το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το χρέος της (default) διότι οι όροι που θα της επιβληθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είναι επαχθέστεροι των ευρωπαϊκών όρων. Σημειωτέον ότι μεταξύ των απαιτήσεων που έθεσε η κυρία Μέρκελ είναι και το ότι θα πρέπει να προηγηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ και να ακολουθήσει, αν χρειαστεί, η βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων. Με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα να «βουτήξει» χθες, σημειώνοντας νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 1,4284 ελβετικά φράγκα, ενώ έναντι του δολαρίου παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών, γύρω στα 1,3480 δολάρια.

Την προηγούμενη φορά που το ευρώ είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου (στα 1,4296 ελβετικά φράγκα) ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν τρομαγμένοι οι επενδυτές από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers αναζητούσαν ασφάλεια στο ελβετικό και στο αμερικανικό νόμισμα. Εκτιμάται μάλιστα πως αν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν παρέμβει τότε το ευρώ θα «βουτήξει» ακόμη χαμηλότερα. Από τον περασμένο Μάρτιο οι Ελβετοί έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν τις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος. Από την περασμένη εβδομάδα όμως οι δηλώσεις του Ζαν-Πιερ Νταρντέν – μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής κεντρικής τράπεζας- ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον έχουν κάνει πύραυλο το ελβετικό νόμισμα.

Αντίθετα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης επικράτησαν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη χώρα μας. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το θετικό κλίμα της Wall Street τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν όλα σχεδόν με ικανοποιητικά κέρδη. Οι αμερικανικές αγορές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα αρνητικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας και σημείωναν άνοδο γύρω στο 0,60% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Παραδόξως η Wall Street αγνόησε την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο Κογκρέσο όσον αφορά τις προσπάθειές του για τη μεταρρύθμιση των προβληματικών κολοσσών Fannie Μae και Freddie Μac.

Ο αμερικανός υπουργός τόνισε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν την άμεση αποδέσμευση της κυβερνητικής παρέμβασης και των κρατικών κεφαλαίων εδώ και τώρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε η Ουάσιγκτον ανέλαβε να διασώσει από τη χρεοκοπία τους παραπαίοντες δίδυμους κολοσσούς έχει ξοδέψει γύρω στα 126 δισ. δολάρια. Η κρατικοποίηση των δύο μεγαλύτερων οργανισμών παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ήταν τότε αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη και να ανακοπεί η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών.

Στις ΗΠΑ η Fannie και η Freddie κατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν το ήμισυ των εκκρεμών στεγαστικών δανείων, ενώ δύο στα τρία νέα στεγαστικά δάνεια προέρχονται από τους δύο αυτούς οργανισμούς. Τα οικονομικά τους όμως είχαν σαρωθεί από την πιστωτική κρίση και από την αυξανόμενη ταχύτητα των απλήρωτων στεγαστικών δανείων. Ενώ οι συνέπειες από την κατάρρευση των δύο στυλοβατών της αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης δεν θα περιορίζονταν στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά θα είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε πολύ σημαντική η άμεση αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την εξελισσόμενη τότε χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.