Εξακολουθούν οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ένα μόλις 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπισθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Η Γαλλία, όπως και η Κομισιόν επιμένει σε μία λύση στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ιταλία φαίνεται πως κλίνει στη θέση περί ανάμιξης του ΔΝΤ, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός διαφωνεί με τη σύγκληση του Eurogroup πριν από τη Σύνοδο, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια συνάντηση παρακινδυνευμένη. Η Γερμανία εξακολουθεί να διαμηνύει πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί στην Σύνοδο.
Ο Γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας Πατρίκ Ντεβεντζιάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ «θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείξει ότι «δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα».
«Αν θέλουμε το νόμισμα μας, το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο, να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι» είπε.
«Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα» τόνισε.
«Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος. Και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να δίνει στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα κυρίαρχη θέση στο ΔΝΤ, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία κατά τη στιγμή της επανένωσης και την κάλεσε σε κάνει το ίδιο τώρα.
«Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε ‘το ένα προς ένα’ στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υποστήριξε και πάλι τη λύση μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως «τράπεζα» και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε ότι η λύση που προτιμά είναι «ένα ενδιάμεσο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη οργανώνει μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τράπεζα και για την τεχνογωνσία του, αλλά υπό την πολιτική διαχείριση της Ευρώπης».
Ο Τρεμόντι είχε ήδη εκδηλώσει στις αρχές Μαρτίου την προτίμησή του σε μια μικτή παρέμβαση ΕΕ – ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του ΔΝΤ προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί μια παρέμβαση, με στόχο να βοηθηθεί ένα ευρωπαϊκό κράτος που βρίσκεται σε κρίση.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χαρακτήρισε την Τετάρτη «πολύ ριψοκίνδυνη» την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση του Eurogroup, πριν από την Σύνοδο, για να συζητήσουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο κ. Μπαλκενέντε είπε πως θέλει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από τη συνάντηση, την οποία ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Επανέλαβε επίσης την προτίμηση των Ολλανδών, αν υπάρξει ανάγκη, η Ελλάδα να υποστηριχθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.