Επτά υπουργοί κατά περικοπών επιδομάτων και φορολογικών μέτρων

Με αιτήματα για εξαιρέσεις συγκεκριμένων κλάδων εργαζομένων του Δημοσίου από τις περικοπές των επιδομάτων και από ορισμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου εμφανίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο οι περισσότεροι υπουργοί. Περιθώρια για διορθώσεις άφησε και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως ότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μία από τις μεγάλες τομές του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και τονίζοντας:...

Με αιτήματα για εξαιρέσεις συγκεκριμένων κλάδων εργαζομένων του Δημοσίου από τις περικοπές των επιδομάτων και από ορισμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου εμφανίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο οι περισσότεροι υπουργοί. Περιθώρια για διορθώσεις άφησε και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως ότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μία από τις μεγάλες τομές του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και τονίζοντας:

«Μόνο αυτές οι αλλαγές εγγυώνται ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως εφέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίους και αδίκους».

Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις του υπουργείου Οικονομικών ότι «δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για κανέναν», οι εκτιμήσεις χθες αργά το απόγευμα συνέκλιναν στο ότι είτε θα υπάρξουν κάποιες εκ των υστέρων ρυθμίσεις για αποκατάσταση ανισοτήτων είτε θα επανεξεταστούν κάποια ζητήματα στην πορεία του νομοσχεδίου προς την ψήφιση από τη Βουλή.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πάντως μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία απολύτως εξαίρεση, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίσει να « ξηλώνεται το πουλόβερ » και οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν αυτών, σήμερα κατατίθεται η σχετική πρόταση νόμου για την οποία ο Πρωθυπουργός είπε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης πως «δεν θα κάνουμε μερεμέτια» και ότι το φορολογικό σύστημα αλλάζει εκ βάθρων και στην ίδια τη φιλοσοφία του.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα και δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν δύο και τρεις φορές. Συνεχάρη το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συμβολή τους, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στην πράξη με την εφαρμογή της αλλαγής. «Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Ολο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Ολο και κάποιο “παραθυράκι” θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε» είπε ο κ. Παπανδρέου. Από τους λίγους υπουργούς που δεν ζήτησαν εξαιρέσεις από τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , η οποία μάλιστα τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν πρέπει κανένας υπουργός να εμφανίζεται με τέτοια αιτήματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.