αντιεξουσιαστικά

Υπέρ της δημιουργίας cluster στον Πειραιά, δηλαδή ενός συνεργατικού μηχανισμού, τάσσεται και η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Μαρία Δαμανάκη (σκίτσο), όπως η ίδια ανέφερε μιλώντας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Επιτέλους το περιβόητο cluster του Πειραιά αρχίζει να βρίσκει τις πραγματικές του διαστάσεις στις... μηχανότρατες της κυρίας Δαμανάκη.

Cluster… για μηχανότρατες
Υπέρ της δημιουργίας cluster στον Πειραιά, δηλαδή ενός συνεργατικού μηχανισμού, τάσσεται και η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Μαρία Δαμανάκη (σκίτσο), όπως η ίδια ανέφερε μιλώντας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

* * *
Επιτέλους το περιβόητο cluster του Πειραιά αρχίζει να βρίσκει τις πραγματικές του διαστάσεις στις… μηχανότρατες της κυρίας Δαμανάκη. Ετσι τώρα δεν χρειάζεται να τρέχετε για παραγάδια και συρτές εδώ και εκεί διότι, όπως μας εξήγησε η κυρία επίτροπος, η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει την ιδέα ενός συνεργατικού σχηματισμού με βάση τον Πειραιά στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμοί χρηματοδότησης, νομικές υπηρεσίες, η ναυπηγική βιομηχανία και η βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού κ.ο.κ.

* * *
Κατά τη γνώμη μας, νομίζουμε ότι το παρατράβηξε λίγο. Διότι δεν χρειάζεται για μια άδεια αλιείας να τρέχουμε στα ναυτιλιακά τμήματα των πανεπιστημίων, όπου δει, αλλά ούτε και σε ξένες τράπεζες για να πάρουμε δάνειο για να αγοράσουμε τράτα. Φανταζόμαστε ότι υπάρχουν και πιο εύκολοι τρόποι για να γίνει κανείς ψαράς. Αρκεί να το έχει μεράκι και να πάει και καμιά βόλτα στην Ιχθυόσκαλα. Σιγά μη χρειάζεται και μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά. Περί παγώματος
Μείζον θέμα δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων να προχωρήσουν σε περικοπές των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και εμμέσως ενεπλάκη και το όνομα του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στ. Κομνηνού – είχε διαπραγματευθεί το ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων για την προσεχή σχολική χρονιά.

* * *
Και γι΄ αυτό και η παρακάτω δήλωση, κατά την οποία σημειώνει: «Αυτό που ζητήσαμε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και πετύχαμε στη συνάντησή μας στις 25 Φεβρουαρίου, ήταν να παγώσουν τα δίδακτρά τους στα περυσινά επίπεδα για τις ενδιάμεσες τάξεις και να περιορίσουν την αύξηση στις εισαγωγικές τάξεις, από 6%-7% που ζητούσαν σε 2% το πολύ».

* * *
Ο ίδιος προσθέτει: «Ουδέποτε διαπραγματευτήκαμε τις αμοιβές των εργαζομένων, θέμα για το οποίο άλλωστε δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε απόπειρα να μετακυλιστεί το πάγωμα τιμών στις αποδοχές των εκπαιδευτικών». Σαφές…

Αντιδράσεις
Αδικος είναι ο φόρος υπεραξίας των κερδών στις μετοχές υποστηρίζει ο ΣΜΕΧΑ με νέα παρέμβασή του, διότι τη φορολογία επί της υπεραξίας θα την υποστούν μόνο εκείνοι που δεν θα μετακινήσουν το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο στο εξωτερικό. Σήμερα το 50% των μετοχών του ΧΑ ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και φυλάσσεται σε τράπεζες κάτω από omnibus accounts, σε χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα.

* * *
Μόλις εφαρμοστεί το μέτρο, ο ΣΜΕΧΑ εκτιμά ότι όλοι οι έλληνες μεγαλομέτοχοι θα μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε τέτοιους λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, στο Μονακό, στην Κύπρο κ.α. Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει την καθιέρωση φόρου υπεραξίας και υποαξίας ταυτοχρόνως, οποίος θα υπολογίζεται μία φορά στο τέλος κάθε έτους και το συνολικό αποτέλεσμα από χρηματιστηριακές συναλλαγές θα προστίθεται στο εισόδημα ή θα αφαιρείται, αναλόγως αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.